tiistai 19. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 19.12.2017



Mikäs ihmeen vekotin tässä vaakunassa on? Kummallinen kapine? Suvussa kulkenut legenda kertoo, että kantaisät tulivat 1200-luvulla Liivinmaalle ja vaakunassa olisi rautakruunu kultaisella pohjalla, mutta se vaihtui, kun kantaisä avioitui Kämmicke-suvun perijättären kanssa. Tämän neitosen vaakunassa oli – hevosen kampa. Huokaus. Höh. Vaihtaa nyt uljas rautakruunu hevosen harjakampaan! 


Tarut ovat taruja. Suvusta löytyy jokseenkin varmoja mainintoja vasta 1400-luvun Baltiasta Riikan tienoilta. Eräs suvun jäsen päätyi Ruotsin kuninkaan palvelukseen 1600-luvun alussa ja aateloitiin vuonna 1635. Venäjällä suvun eräs haara sai jopa kreivillisen arvon 1853. Suomeen tämä suku ei oikein koskaan kotiutunut. Lähinnä sotapalveluksessa ovat täällä poikkeilleet. Eräs herra perheineen oli 1850-luvulla sentään jonkin aikaa Porissa. 

Mutta kuitenkin voisin arvella, että sukututkijat ovat nimen kuulleet useastikin. Kiitos erään 1820-luvulla syntyneen suvun jäsenen. Häntä jopa kutsutaan modernin genealogian isäksi Ruotsissa. Hänen toimestaan aloitettiin aateliskalenterin julkaiseminen säännöllisesti vuonna 1854. Hän myös laati aatelismatrikkelin, jossa joutui vasten tahtoaan tyytymään määräykseen käyttää vain Ritarihuoneen enemmän tai vähemmän arveluttavia asiakirjoja sukujen alkuperästä.


Toisaalta hänen teoksensa kertoo paremminkin siitä, kuinka kummallisia tietoja suvuista on Ritarihuoneelle toimitettu. Rälssipeikkojen mielestä ne ovat sata kertaa hauskempia tietoja kuin Elgenstiernan matrikkelissa. En riitele. Minä arvostan enemmän totuutta kuin hauskuutta.

Sukututkimusterveisin
Lussi

Viime kerralla vuorossa oli Stålarm

Kuvat: Wikimedia Commons

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti