tiistai 13. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 13.12.2016


Karautimme Silkkitietä Intiaan Uttar Pradeshiin etsimään lisää jälkiä Tšingis-kaanin jälkeläisistä. Ratsumies valittaa, ettei tunne seutuja ollenkaan ja että on kuulut yhtä ja toista täkäläisistä valloittajista. Turhaa epäluuloa, sanon minä. Nyt ollaan sukututkimuksen todellisten aareaittojen ovilla!Taj Mahal ja Timuridit

Taj Mahal Agrassa, Uttar Pradeshin osavaltiossa. Mikäpä täällä on viettäessä Lucian päivää ja ihaillessa hohtavan valkeaa marmorista rakennusta. Valon tuoja sekin on maailmalle.

Taj Mahalin romanttinen tarina on tunnettu. Siis se, että suurmoguli Shah Jahal rakennutti mausoleumin vaimolleen Mumtaz Mahalille, joka kuoli synnytykseen 1631. Mausoleumi valmistui 1648. Taj Mahal tarkoittaa ”rakennusten kruunua” ja se kyllä sopii hyvin. Monelle riittää romanttinen tarina mutta sukututkijaa kiinnostaa pariskunnan sukutausta. 

Mumtaz Mahal syntyi 1593 persialaiseen ylhäisöperheeseen nimellä Arjumand Banu. Hänen isänsä oli Abdul Hasan Asaf Khan, joka oli Mirza Ghias Begin poika. Isän sisar Mehrunissa eli Nur Jahan (1577-1641) oli keisari Jahangirin vaimo. Arjumand avioitui 19-vuotiaana 1613 Jahangitin pojan prinssi Khurramin (hallitsijana Shah Jahal) kolmanneksi vaimoksi. Jahangirin yhtenä vaimona oli siis Nur Jahan, Arjumadin täti. Nur Jahan oli hänen miehensä äitipuoli. Keisariksi noussut Shah Jahal oli niin ihastunut uuteen vaimoonsa, että kaksi muuta vaimoa jäivät vain nimellisiksi puolisoiksi. Arjumand sai aviomieheltään nimen Mumtaz Mahal eli ”palatsin valittu”. 

Mumtaz Mahal
 Suurmogulien valtakunta käsitti 1600-luvulla suurimman osan Intiasta sekä osia Afganistanista ja Persiasta. Sen oli perustanut timuridihallitsija Babur vuonna 1526. Mogulit pitivät itseään mongolien jälkeläisinä. Suvun patrilineaarinen kantaisä oli legendaarinen valloittaja ja hallitsija Timur Lenk. Hänestä polveutuva Timurien suku yhdisti useita Välimeren seudun, Lähi-Idän ja Kaukoidän ruhtinassukuja. 

Timur Lenk itse ei polveutunut Tšingis-kaanin (1126-1227) mutta hänen vaimonsa Tšagatain kaanikunnan prinsessa Saray Mulk Khanum (1343-1406) oli Tšingis-kaanin suora jälkeläinen. Siten avioparin jälkeläiset saattoivat vielä paremmin perustella valtaansa. Suurmogulien valtakunnan hallitsijat polveutuivat suoraan Tmur Lenkistä ja Tsingis Khanista. Timuridit pysyivät valtaistuomella aina siihen asti kun britit 1800-luvulla valtasivat Intian ja kuningatar Victoriasta tuli Intian keisarinna.

Tšingis-kaani ei suinkaan ollut suvun kantaisä, vaan hän polveutui Bodonchar Munkhag -nimisestä hallitsijasta (850-900). Mongolinkielinen teos nimeltä Mongghol-un ni’ucha tobchiyan (Mongolien salainen historia) 1240-luvulta esittelee laajasti Tšingis-kaanin sukuhistorian, joka vie satojen vuosien taakse. Luonnollisesti vanhimmat sukutiedot ovat suullista perimätietoa. Geneettisen sukututkimuksen harrastajat voivat vilkaista tarkemmin vaikkapa tätä sivua. Ja perinteinen sukutaulusto on täällä.  Timur Lenkin Timurid suku jatkuu täällä.

Jahangirin sukutaulu 1623-27, klikkaa suuremmaksi


Euroopassa on ollut tapana kauhistella mongolien rynnistystä maanosan porteille. Suomalaiset kavahtivat 1900-luvun alkupuolella väitteitä, joiden mukaan oltaisiin mongolien jälkeläisiä. Itseasiassa nämä monet Lähi- ja kaukoidän ruhtinassuvut ovat niin uskomattoman kiehtovia, että ihan mielellään niihin omaisi sukujuuria. Ja Mughalien kaudella muuten genealogiakin kukoisti... kuten kuvasta näkyy!

Agra 13.12

Terveisin
Arkistopeikko Lussi 

Kuva: Taj Mahal, Dhirad, picture edited by J. A. Knudsen (Wikimedia Commons)

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti