tiistai 8. marraskuuta 2016

Suomen vanhin aatelissuku Blåfield täyttää 540 vuotta


Blåfieldin suku aateloitiin 540 vuotta sitten, marraskuun 12. päivänä 1476. Suku on vanhin Suomen Ritarihuoneeseen kuuluvista nykyisin elävien suvuista. Suvun vanhin tunnettu edustaja oli Bengt Jönsson, joka sai aateliskirjeen valtionhoitaja Sten Sturelta "osoituksena uskollisuudestaan ja palveluksistaan valtiota kohtaan". Rälssikirjeen mukaan suvun vaakunakilvessä on "sinisellä pohjalla leijonanpää, kieli ulkona, ja kaksi lippua kypärissä ja vesilehti kummassakin lipussa". Vaakunakilpi on oheisessa kuvassa, kuvattu Blåfieldin 540-vuostisjuhlassa Ritarihuoneella 5.11.2016. 




Blåfieldin sukuun liittyy paljon tarinoita. Kirsi Manninen kertoo hauskasti Blåfieldin suvun vahvoista ja värikkäistä naisista suvun 525-vuotisjuhlapuheessa "Naiset Blåfield-suvun jalostajina". Esimerkiksi porvarin tytär Emerentia Greek meni naimisiin Torsten Henriksson Blåfieldin kanssa, päätyen esivanhemmikseni. Greek-suvun juuret ovat mahdollisesti Maastrichtissa Hollannissa.

Blåfieldin suvulla on vuosisatojen mittaan ollut hallussaan mm. Liesniemen ja Saustilan säterikartanot Sauvossa, Herttoniemen kartano Helsingissä sekä Jutikkalan kartano Sääksmäellä.

Kulttuurin saralla mainittakoon Jutikkalan kartanon nuoriherra, ylioppilas August Blåfield. Vuonna 1845 hän kirjoitti muistiin helkavirret ja julkaisi sitten yhdessä ylioppilas Antero Wareliuksen kanssa.v. 1846 vihkosen "Ritvalan helka-wirret pränttäytetyt Hämeen kansan ystäviltä" Tuore kulttuuriteko on Martti Blåfieldin kirja Nordenskiöld, suomalaissyntyisen tutkimusmatkailijan ja tiedemiehen Adolf Erik Nordenskiöldin elämästä.

Marja Pirttivaara

Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsen 


******


Tietoa Blåfieldin suvusta:


Blåfield (Ritarihuone)

Blåfield (Svenska Riddarhuset)

Blåfield (1400 -) (Kansallisbiografia)

www.Blåfield.fi

Blåfield (Wikipedia)

Blåfield-suvusta, Juhan suku-uutiset, blogi, 2012

Hieman varhaisesta Blåfield-suvusta, Juhan suku-uutiset, blogi, 2010

Carl Ivar Blåfield, Juhan suku-uutiset, blogi, 2009

Martti Blåfield: Blåfield 525: 1476-2001Släktförening Blåfield, 2001

Torsten G Aminoff: Ätten Blåfields äldsta led och dess vapen, Gentes Finlandiae IV, Helsinki, 1978

Bläfield-artikkeli kirjassa  Jully Ramsay: Frälsesläkter i Finland intill Stora ofreden, Söderström, 1909-1916

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti