tiistai 8. joulukuuta 2015

Sukututkijan Joulukalenteri 8.12.2015





Esivanhemmat ristipistoilla


Siirrytäänpä vaihteeksi pois Yhdysvaltoihin, jossa sukututkimuksen tekeminen oli 1800-luvulla suorastaan jokaisen kansalaisvelvollisuus. Olihan väestö muuttanut maahan Euroopasta ja omien juurien tunteminen koettiin tärkeäksi. Sukutiedot kirjattiin tarkoin perheraamattuihin ja sukukirjoihin. Myös Afrikasta tuodut orjat siirsivät suullisesti sukutietoja seuraavalle sukupolvelle. Yhdysvaltalaiset herrasmiessukututkijat kansoittivat eurooppalaisia arkistot jo varhain. Ei siis ihme, että Alex Haleyn romaani Juuret (1976) aiheutti sitten jo varsinaisen sukututkimusbuumin.

Uuden mantereen tyttökoulujen opetusohjelmaan kuului jo 1800-luvulla merkkausliinan teko. Erityistä oli se, että siihen piti kirjailla tiedot omasta perheestä. Massachusettsin Pittsburgissa Abigail Barnard (1806-1885) sai aikaan näin tyylikkään liinan vuoden 1833 tienoilla silkki- ja puuvillalangoilla. 


Merkkausliinalla nuoret naiset todistivat ompelutaitonsa ja sitä voi pitää eräänlaisena aikuistumisriittinäkin. Kirjaimin ja kuvin koristettu liina kehystettiin usein seinälle. Malleja voitiin jäljentää myöhemmin muihin käsitöihin. Vanhin säilynyt suomalainen merkkausliina on vuodelta 1713.

Tässäpä siis erinomainen vinkki käsityöihmisille. Sukupuunsa voi kirjailla vaikka pöytäliinaan tai seinätauluun.

Kahdeksannen Päivän Terveisin
Arkistovuorenpeikko Lussi

Lähde: Abigail Barnard (1806-1885). Family register sampler 1833, silk and cotton embroidery on linen. Technique: embroidered in cross stitch on plain weave. Cooper Hewit, Smithsonian Desing Museum. Google Art Project.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti