sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Sukututkijan Joulukalenteri 6.12.2015



Suomen sukujen juurilla


Kuten hyvin tiedämme, Vesilahden Laukon kartanon läheisyydessä olevasta Pohdonsaaresta tehtiin äskettäin merkittävä arkeologinen löytö. Komea kolmipäistä kotkaa esittävä riipus on peräti merovingiajalta, siis ajalta ennen Kaarle Suurea, jos käytämme genealogista kronologiaa.

Koska emme edes Korvatunturin arkistossa kykene selvittämään mille suvulle tai kenelle riipus on kuulunut, tyydymme esittelemään yhden vanhimmista suomalaisista sukukaavioista. Se on Laukon herran ja Turun Hovioikeuden presidentin Jöns Kurjen (Kurck) laatima kaavio omista juuristaan. 


Voisi kuvitella, että Jöns yhdessä setänsä Axel Kurjen kanssa on pohdiskellut suvun polveutumista Laukon kartanon kamareissa ja puutarhassa. Miten sukulinjat ovat Herman Svärdistä ja tämän Kurki-sukuisesta puolisosta jatkuneet? Tämä taulu on ollut yhtenä keskeisenä lähtökohta vuosisatoja kestäneelle Kurki-suvun tutkimukselle, jota on uusien lähteiden löytyessä sittemmin täydennetty ja korjattu. 

Jöns Kurkea voi hyvin pitää Suomen ensimmäisenä tunnettuna genealogina, joka pyrki täydentämään aiempaa tietämystä Suomen aatelissuvuista. Hän tunsi eurooppalaisen genealogian ja heraldiikan hienoudet. Jöns Kurki ja ystävänsä piispa Johannes Terserus muodostivat 1630-luvulla Turun seudun sukututkijoiden varhaisen eliitin. 

Linnanjuhlia odotellessa voi vaikka kaivaa esiin Tapio Vähäkankaan artikkelin "Jeppe Kurjen esivanhemmat ja jälkeläiset" (Suomen Sukututkimusseuran Vuosikirja 44, 1999) ja tutkiskella, että missä kohdin Jöns Kurjen tutkimus on mennyt vikaan ja missä se pätee edelleen. 

Suomen valtio syntyi 6.12.1917, mutta sillä on tosi komeat sukujuuret, mitä kotkariipuskin osoittaa. Ja siinä ohessa Kurki-suku ja Laukon kartano… Ja toki jokaisen suomalaisen sukujuuret.

Valoisaa Itsenäisyyspäivää kaikille!

Toivoo Arkistovuorenpeikko Lussi   


Lähde: Genealogica 38, Finska Adels Släktbok. Ruotsin valtionarkisto. Kuva: Tiina Miettinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti