perjantai 4. joulukuuta 2015

Sukututkijan Joulukalenteri 4.12.2015
 Habsburgien aamunkoitto


Pysytäänpä edelleen Saksan maaperällä. Nykyisen Sveitsin tienoilla eleli 1000-luvulla varsin vaatimaton aatelissuku, joka rakennutti itselleen vuonna 1030 Habichtsburg (Haukkalinna) nimisen linnan. Linnan nimi vakiintui sukunimeksi.

Rudolf I Habsburgilainen (1218-1291) oli Saksan kuningas, Habsburgin kreivi, Kyburgin kreivi, Thurgaun maakreivi ja Löwensteinin kreivi. Hänet valittiin kuninkaaksi pidempään jatkuneen sekasortoisen kauden jälkeen, jolloin maalla ei ollut kuningasta. Kyse oli eräänlaisesta hätäratkaisusta. Loppu onkin sukuhistoriaa: Habsburgit olivat tulleet jäädäkseen ja lopulta he hallitsivat miltei koko Eurooppaa.


Sukutaulu esittelee Rudolfin sekä hänen poikansa ja perijänsä Albrekt I:n, joka on kuvattu yhdessä vaimonsa Elisabetin kanssa. Pariskunta näyttää aivan siltä kuin käynnissä olisi vilkas keskustelu viikonlopun vietosta. Sukutaulu on tehty vuoden 1310 tienoilla eli vain pari vuotta Albrektin kuoleman jälkeen.

Perheeseen syntyi kaikkiaan 12 lasta, joista sukutauluun on valikoitunut neljä. Tyttäret avioituivat useaan Euroopan hoviin ja tulivat siten esiäideiksi kuninkaallisille suvuille. Rudolfin viimeinen mieslinjainen jälkeläinen oli Itävallan keisarinna Maria Theresia (1717-1780).

Miltä näyttää itävallan Habsburg-suvun nuorin vesa? Sitä voi vilkaista tästä.

Neljännen Päivän Terveisin 
Arkistovuorenpeikko Lussi

Lähde: Stammbaum der Habsburger aus der Zwettler „Bärenhaut“ (fol. 55r). Bärenhaut, Facsimilie edition, ADEVA, Graz 1981 (Wikimedia Commons).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti