perjantai 18. joulukuuta 2015

Sukututkijan Joulukalenteri 18.12.2015Karolingien linnake


Poiketaanpa vielä kerran kaukana 1100-luvulla. Ekkehard von Aura (k.1126), Baijerissa sijaitsevan luostarin apotti, piirsi tämän vain 25 x 14,5 cm suuruisen sukukaavion karolingeista aivan 1000-luvun lopulla ja 1100-luvun vaihteessa. Saattaaa hyvinkin olla kyseessä yksi vanhimmista eurooppalaisista sukutauluista, joka ei ole suorasanainen teksti, vaan pyrkii kuvaamaan suvun kaaviona. Ja kukapa muu on pääkohteena kuin Kaarle Suuri ja hänen sukunsa. Kaarle Suuren piikkiin voi laittaa monta asiaa – myös sen, että sukututkimus kehittyi... Euroopan muotoutumisen ohella.


Karlongien kuningassuku on kuvattu linnamaiseen rakennukseen kurkistelemaan sen ikkunoista. Kuvasta löytyvät karolingien kantaisänä pidetty Metzin Arnulf (582-640), joka on kuvattu vasemmalle ylös. Oikealla on hänen vaimonsa Dode tai Doda (s.n. 584). Parin väliin on kuvattu heidän poikansa Ansegisel. Tämän poika Pippin Heristalilainen ja pojanpoika Kaarle Martell on kuvattu allekkain. Linja jatkuu alaspäin Kaarle Martellin poikaan Pippin Pieneen ja tämän poikaan, joka oli Kaarle Suuri

Ludvig Hurskas pitelee pergamentteja, jotka ohjaavat sukulinjat hänet poikiinsa, joita olivat Lothar I, Kaarle Kaljupää ja Ludvig Saksilainen. Suku laajenee linnamaisen rakennuksen eri ikkunoihin. Voisi kai sanoa, että linna oli "Eurooppa", jota tämä suku hallitsi.

Kahdenksannentoista Päivän Terveisin
Arkistovuorenpeikko Lussi

Lähde: Hec stirps Francigenam regni dum strinxit h[abenam. Rome sceptrigenos Karol]us [dedit] ac Lothowicos. Ms. lat. fol. 295 80v, Chronicon Universale. Stammbaum der Karolinger. Miniatur, Staatsbibliothek zu Berlin. Wikimedia Commons.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti