tiistai 1. joulukuuta 2015

Sukututkijan Joulukalenteri 1.12.2015


Terveisiä Korvatunturin alla olevien syvien arkistojen kätköistä! Välitämme Seuran salaisen kirjeenvaihtajajäsenen ja Joulupukin Virallisen Arkistovuorenpeikko Lussin lähettämiä sukutauluja maanosamme menneisyydestä. Jokainen taulu ja kaavio kertovat miten sukua ja polveutumista on haluttu eri aikoina kuvata. Samalla ne kertovat siitä kuinka harrastuksemme on aikojen kuluessa kehittynyt. Vanhojen sukupuiden kauneus, tyylikkyys ja ikiaikainen havina siis täyttäköön joulunodotuksen!


Karolingit ja merovingit


Kaarle Suuri on monen sukututkijan unelmien täyttymys esi-isänä! Joten milläpä muulla joulugenealogia kannattaa aloittaa kuin Kaarle Suuren sukupuulla? Niitäkin on piirretty jo ainakin tuhat vuotta, sillä jokainen Euroopan kuningas on halunnut hänet esi-isäkseen - tavalla tai toisella.



Oheinen sukutaulu on vuodelta 1717 ja se edusti tieteen viimeistä sanaa omana aikanaan. (Voit ihailla sitä suurempana tästä). Se kuvaa Kaarle Suuren esivanhemmat sekä hänen jälkeläistensä jakautumisen eri kuningashuoneisiin aina 1000-luvulle asti. Toisessa sukutaululiitteessä avataan rohkeasti juuria jopa 300-luvulle asti. (Suuremmassa koossa kaavio löytyy täältä.)


Nämä oheiset kaaviot julkaistiin Amsterdamissa Chevignin ja Limiersin toimittamassa ensyklopediassa. Ensyklopediat eli tietosanakirjat olivat pitkälti valistusajan tuote, vaikka niiden historia on sitäkin pidempi. Ensyklopedioiden tehtävänä oli antaa kattava kuvan aikakautensa viimeisimmästä tietämyksestä.

Liitteinä olleiden sukukaavioiden päätarkoitus oli valottaa Euroopan ja erityisesti Ranskan valtion alkuvaiheita 1700-luvun alun lukevalle yleisölle. Historian yksittäiset tapahtumat ja aikakaudet jäsentyivät vallassa olevien kuningassukujen pohjalta – myös tietosanakirjoissa. Samalla ajan aateliset herrasmiesgenealogit saattoivat salongeissa pohdiskella omaa polveutumistaan Kaarle Suuresta, ja kenties kiistellä keskenään olivatko ensyklopedian sukulinjat sittenkään kuvattu oikein. Ehkä joku uskalsi jopa kysellä lähteidenkin perään... saamatta ehkä kunnollista vastausta keneltäkään...

Joulun odotus alkakoon!!

Terveisin: Arkistovuorenpeikko Lussi

Lähde: Généalogie des Charlemagne ou de la seconde race. Sieur de Chevigni & H. P. de Limiers: La science des personnes de la cour, de l'épeé et de la robe. 1717, Amsterdam. (Thomas Körner 2007, Wikimedia Commons)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti