Luukku 7 !
Tämän satakuntalaisen Pyhälle Olaville omistetun kirkon iästä tutkijat ovat kiistelleet. Ensin arveltiin sen olevan rakennettu 1330-luvulla. Sittemmin Markus Hiekkanen totesi kirkon olevan rakennettu vasta vuosina 1495–1510. Samaan aikaan siis kuin moni muukin kivikirkko. Se ei miellyttänyt kaikkia. Kirkkojen ikä on paikkakunnille identiteettikysymys.
Taidehistoriallinen retkikunta vieraili kirkossa 1874. Erityishuomiota saivat hyvin vanhat hautapaadet, joita tosin käytettiin lattialaattoina ja porrasaskelmina. Seurakuntaa kehotettiin niiden parempaan säilytykseen.
Kirkosta löydettiin tunnettujen 1500-luvun henkilöiden hautoja. Komeimmat paadet kuluvat sotapäällikkö Axel Kurjelle, käskynhaltija Gödick Finckelle ja tämän vaimolle Ingeborg Nilsdotter Boijelle (k. 1580). Kirkkoon on haudattu myös Laukon kartanon herran Jöns Kurckin puoliso Sofia De la Gardie. Axel Kurjen 16 esivanhemman vaakunat tekevät hautapaadesta sukutaulun. Kirkon vanhimmat hautakivet ovat 1200- ja 1300-luvuilta. Ne on siirretty kirkkoon hautausmaalta. Eräässä kivessä mainitaan Kauppias Tidemannus de Cume, joka kuoli 8.6.1318.
Kirkko 1874, kun retkikunta vieraili siellä |
Tervehtien Lussi
Ulvilan keskiaikainen Pyhän Olavin kirkko
VastaaPoistaMontako Pyhälle Olaville omistettua kirkkoa meillä mahtaa olla?
VastaaPoistaKimmo
VastaaPoistaUlvilan kirkko. Muistaakseni sen päädyssä on hauta, paikassa johon 15 vuotias kirkonrakentaja oli tippunut ja menehtynyt.