Hyvää Joulua Sukututkijoille!
Viimeisessä luukussa kysymys koskee Joulupukin
asuinpaikkaa. Kuten kaikki sukututkijat tietävät, niin esivanhempien etsinnässä
keskeinen tieto on se, missä seurakunnassa he ovat asuneet. Kyseisen seurakunnan
asiakirjoista löytyvät heidän tietonsa. Seurakuntia on perustettu jo varhain,
niitä on jaettu sekä perustettu uusia aina tarpeen mukaan. Joskus esivanhempien asuinpaikan sijoittaminen juuri oikeaan seurakuntaan vaatii hieman työtä.
Otetaanpa vaikka vuosi 1690. Jos Joulupukin asuinpaikkana oli jo tuolloin Korvatunturi, (koltansaameksi Pelljatuõddâr, pohjoissaameksi Bealljeduottar) niin mihin seurakuntaan Korvatunturin Joulupukki väkineen kuului 1690, ja mikä oli tuolloin hänen lähin kirkkonsa?
Muistakaapa muuten Suomen Sukututkimusseuran näppärä apuväline: Tietoja Suomen seurakunnista
Korvatunturi |
Ja tässä vaiheessa voimme alkaa suunnitella ensi kesän retkiä ja vierailuja vanhoissa kirkoissa, jotka ovat tärkeitä muistomerkkejä menneiltä ajoilta.
Jos kiinnostaa kuinka vanhojen kirkkojen suojelu alkoi, ja millaisia olivat Muinaismuistoyhdistyksen taidehistoriallisen retkikunnan matkat 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, niin lukekaapa Leena Elina Valkeapään mainio tutkimus aiheesta: Saman taiteen lapset. Suomen Muinaismuistoyhdistyksen taidehistorialliset tutkimusretket 1871-1901. Suomen Muinaismuistoyhdistys 2021. Se oli tämän kalenterin keskeinen lähde ja inspiraation tausta.
Jouluaattoterveisin Lussi
Kiitos erittäin mielenkiintoisesta joulukalenterista! Tutkittavaa riittää yli joulukuun. Hyvää joulua tekijälle ja kaikille muillekin sukututkimuksen parissa viihtyville! 🎄
VastaaPoistaKuusamon seurakunta ja Sodankylän kappelisrk:n vasta valmistunut kirkko
VastaaPoista