Suomen Sukututkimusseura tarjoaa erilaisia verkkopalveluita,
joita sukututkijat voivat hyödyntää ja käyttää apuvälineenä tehdessään omaa
sukututkimustaan. Palveluista tunnetuimpia ovat HisKi ja SukuHaku. Kevätkauden
2023 aikana julkistettiin kolme uutta palvelua: Henkikirjahaku, Tietoja Suomen
seurakunnista -tietokanta ja SukuTopoteekki.
HisKi-tietokanta on yksi Seuran verkkopalveluista ja monelle sukututkijalle korvaamaton apuväline seurakuntien historiakirjojen eli kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloiden tutkimiseen. Tietokannan vaiheet alkavat 1990-luvulta ja alkuaan siihen tallennettiin tietoja Seuran 1920–1940-luvuila teettämistä seurakuntien historiakirjojen käsin kirjoitetuista kopioista eli niin kutsutuista mustista kirjoista. HisKi on apuväline tutkimukseen, eikä sen käyttö korvaa alkuperäisten historiakirjojen käyttöä sukututkimuksessa.
Käyttäjän tulee pitää mielessä, että HisKi ei ole täydellinen. Aikanaan tallennusprojektin ensimmäisessä vaiheessa tallennus pyrittiin ulottamaan koko maan osalta vuoteen 1850. Myöhemmin tietokantaa on täydennetty ja osasta seurakuntia tietoja on tallennettu jo 1900-luvun alkupuolelle saakka. Kaikilla on mahdollisuus osallistua vapaaehtoisena HisKin täydentämiseen, eikä tallentajaksi ryhtyminen vaadi kuin motivaatiota ja taitoa lukea alkuperäisiä kirkonkirjoja. Tallennus tapahtuu omatoimisesti ohjeiden ja periaatteiden mukaan omalla tallennusalustalla.
SukuHaku
SukuHaku on Seuran jäsenpalvelu, joka avattiin Seuran
100-vuotispäivänä vuonna 2017. Palvelu toimii porttina suomalaisen
sukututkimuksen aineistoihin ja se sisältää muun muassa digitoitua
kirjallisuutta, kuten sukukirjoja, sekä hakemistoja erilaisiin arkistoaineistoihin
ja julkaisuihin. Tähän mennessä palveluun on tallennettu lähes 4,5 miljoonaa
riviä hakemistoja ja digitoitu lähes 270 000 sivua kirjoja. Uutta aineistoa
lisätään palveluun jatkuvasti sen mukaan kuin materiaalia saadaan digitoiduksi
ja hakemistoja laadituiksi.
SukuHaun etusivun hakulomake eli Normaali haku on tarkoitettu
ensisijaisesti henkilöiden hakemiseen erilaisista hakemistoista. Palveluun
tallennettuja aineistoja ja esimerkiksi digitoituja kirjoja pääsee selaamaan
klikkaamalla hakulomakkeen yläpuolelta Näytä kaikki aineistot.
Digitoidut kirjat on tekstitunnistettu ja niiden sisältöön pääset tekemään
hakuja kohdasta Vapaatekstihaku.
Tarkemmat hakuohjeet SukuHaun käyttöön löydät palvelun etusivulta
kohdasta Hakuohjeet.
Hautakivitietokanta
Seuran hautakivitietokantaan on tallennettu yli 400 000 hautamuistomerkin tiedot haettavaan muotoon. Yhteensä SukuHaussa käytettävissä olevassa tietokannassa on haettavissa noin 800 000 hautatietoa. Suurin osa tallennetuista muistomerkeistä on Suomesta, mutta joukossa on myös tietoja Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Ruotsiin haudatuista. Hautakivitietokantaa voi tehdä hakuja käyttäen suku- ja etunimeä tai toista näistä. Hakuehdot kirjataan SukuHaun etusivulla avautuvaan hakulomakkeeseen, minkä jälkeen lomakkeen oikealla puolella olevasta alasvetovalikosta haku rajataan kohdistuvaksi hautakivitietokantaan.
Hautakivitietokannan täydentäminen perustuu vapaaehtoiseen hautamuistomerkkien kuvaamiseen. Uusien hautausmaiden kuvaamista suositellaan toteutettavan hautausmaittain, mutta myös yksittäisiä kuvia voidaan lisätä tietokantaa esimerkiksi silloin, kun ne täydentävät sitä. Tarkemmat ohjeet hautakivitietokannan täydentämisestä, hautakivien kuvaamisesta ja indeksoinnista sekä luettelo hautausmaiden tallennustilanteesta löytyy Seuran kotisivuilta.
Henkikirjahaku
Henkikirjahaku on Seuran uusi maaliskuussa julkistettu verkkopalvelu, jossa voi tehdä hakuja indeksoitujen henkikirjojen sisältöihin esimerkiksi henkilöiden ja paikkojen nimillä. Palvelulla pyritään edistämään ja helpottamaan henkikirjojen käyttöä sukututkimuksessa, ja palvelun sisältämiä tietoja voidaan käyttää korvaavana lähteenä tuhoutuneille kirkonkirjoille. Sukututkimuksen lisäksi Henkikirjahaun aineistoja voidaan hyödyntää myös akateemisessa historiantutkimuksessa.
Henkikirjahaussa on tällä hetkellä haettavana yhteensä noin 37 000 tietuetta 13 eri paikkakunnalta, jotka on lueteltu alla. Palvelun täydentäminen perustuu vapaaehtoiseen henkikirjojen indeksointiin, johon kaikki voivat lähteä mukaan. Ensimmäisessä vaiheessa Seura etsii vapaaehtoisia indeksoimaan Haapaveden, Lumijoen, Savitaipaleen ja Viipurin kaupungin henkikirjoja vuosilta 1880–1920 sekä kaikkien Suomen paikkakuntien vuoden 1915 henkikirjoja. Seura järjestää säännöllisesti infotilaisuuksia henkikirjojen indeksoinnista uusille vapaaehtoisille, joista tiedotetaan Seuran kotisivuilla ja viestinnässä.
Tietoja Suomen seurakunnista
Tietoja Suomen seurakunnista on Seuran ylläpitämä tietokanta, joka sisältää tietoja Suomen luterilaisten ja ortodoksisten seurakuntien historiasta, papistosta ja arkistoista. Näiden lisäksi tietokannassa on mukana Suomen rajaseurakuntia Pohjois-Ruotsista ja Pohjois-Norjasta sekä Inkerin luterilaiset seurakunnat. Uusi tietokanta julkistettiin huhtikuussa ja se korvaa HisKi-tietokannan yhteydessä olevan vanhan tietokannan vuoden 2023 aikana. Tietokannassa voidaan tehdä hakuja esimerkiksi seurakuntien ja paikkakuntien nimillä, mutta haut onnistuvat myös kylien ja pappien nimillä.
Tietokanta on täydennysvaiheessa ja uusia tietoja jatkuvasti. Täydentäminen Seuran kotisivuilta löytyvässä luettelossa esitetyssä järjestyksessä. Tietokannan täydennys valmistunee vuoden 2023 loppuun mennessä, minkä jälkeen tietokannassa on haettavana kaikkiaan noin 600 seurakunnan tiedot. Täydennyksen etenemistä voi seurata esimerkiksi tietokannan etusivulla olevan selausnäkymän ilmoittaman seurakuntien lukumäärän perusteella.
SukuTopoteekki
SukuTopoteekki on Seuran uusin verkkopalvelu, joka julkistettiin toukokuussa. SukuTopoteekki on verkkoarkisto, johon tallennetaan suku- ja henkilöhistoriallisia valokuvia. Palvelu keskittyy säilyttämään ja esittämään ennen vuotta 1950 otettuja yksityisiä valokuvia. Kuvien luovuttajina voivat olla esimerkiksi yksityishenkilöt ja yhteisöt, kuten sukututkijat ja sukuseurat, ja kuvien luovuttajat päättävät lisenssistä, jolla ne asetetaan yleisön saataville. Lisätietoa SukuTopoteekin täydentämisestä ja omien kuvien luovuttamisesta palveluun löytyy Seuran kotisivuilta.
Pilottiaineistona SukuTopoteekissa on julkaistu Seuran hallussa olevan ja aiemmin 2000-luvun alussa Seuran kotisivuilla esillä olleen Picture Gallery – Life and Times of Finnish Emigrants -kokoelman suomalaissiirtolaisiin liittyvät noin 1 500 kuvaa. Aineistossa on kuvia mukana Amerikasta Australiaan, osa tunnistettuja ja osa tunnistamattomia. Tunnistettuihin tai tuntemattomiin kuviin voi lähettää lisätietoja vastaamalla palvelussa kysymykseen ”Tunnistatko kuvan henkilöt tai onko sinulla lisätietoja kuvaan?” ja lähettämällä tiedot kysymyksen yhteydessä olevalla lomakkeella.
Mikko Kuitula
Kirjoitus on julkaistu Jäsenviesti Jalmarin numerossä 6/2023. Kaikki Jalmarit voit lukea SukuHaun kautta.