keskiviikko 9. helmikuuta 2022

Sukututkijan 10 käskyä

Vanhin tunnettu kopio kymmenestä käskystä, joka on ajoitettu aikavälille 30–1 eKr.

Suuressa kirjassa mainitaan kymmenen käskyä, joita jokaisen tuohon kirjaan uskovan pitäisi parhaansa mukaan noudattaa. Voisiko sukututkijallakin olla oma säännöstönsä, jotta harrastus pysyisi mukavana, faktoihin perustavana ja muut kanssaihmiset huomioon ottavana? Tässä oma ehdotukseni 
– copyright lienee Toisessa Mooseksen kirjassa!

1. Tämä on minun sukututkimukseni ja minä päätän mitä tutkin
2. Älä kirjaa väärää tietoa tai todistusta
3. Muista, että kaikille sukututkimus ei ole maailman tärkein asia
4. Kunnioita elävien yksityisyyttä ja tekijänoikeuksia
5. Älä kopioi toiselta, ellei sinulla ole lupaa siihen
6. Älä usko kritiikittä kaupallisten toimijoiden mainoslauseisiin
7. Älä usko sokeasti HisKiin, vaan tarkista alkuperäisistä historiakirjoista
8. Ole aina ystävällinen muille tutkijoille
9. Älä tavoittele väkisin totuutta, jos sitä ei ole lähteiden puuttuessa saatavilla
10. Älä koskaan lannistu, sillä et ehkä ole vain vielä löytänyt oikeaa tietoa

Mutta ennen kaikkea - pidä hauskaa - sukututkimus on iloinen harrastus, joka luultavasti ehkäisee mm. muistisairauksia. Tutkimuksissa on todettu useita kertoja, että aivojen käyttäminen ehkäisee ainakin jossain määrin dementoivilta sairauksilta. Itselleni sukututkimus on vähän samaa kuin vaikkapa ristikoiden täyttäminen. Kummassakin kokonaisuus rakentuu pienistä palasista, jotka täytyy saada sopimaan kohdilleen. Tämä jos mikä venyttää aivokapasiteetin joskus äärimmilleen, kun tietoa on saatavilla, mutta yksityiskohdat eivät täsmää toistensa kanssa. Usein on aloitettava täysin alusta, jotta pääsee päämäärään. Sukututkimuksessa tulee usein ajateltua, että tulipas taas tehtyä paljon turhaa työtä. Kokemus on kuitenkin opettanut, että tuokin työ saattaa olla hyödyksi joskus vuosia myöhemmin.

Sukututkimuksessa kannattaa olla tietty päämäärä, mutta toisaalta tutkiminen itsessään on se palkitsevin asia. Pelkkien netin sukupuupalveluiden hyödyntämisen sijaan kannattaa välillä perehtyä ihan itse alkuperäislähteisiin. Se on yllättävän mielenkiintoista puuhaa. Pistä aivot raksuttamaan täydellä teholla ja ehkäise dementiaa – sukututkimuksella!

Juha Vuorela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti