Turun tuomiokirkko ja Suurtori. Akvarellimaalaus. C. L. Engel 1814. |
Suomen Sukututkimusseuran toimijat ja vierailevat bloggarit kirjoittavat sukututkimukseen ja Seuraan liittyvistä ajankohtaisista aiheista sekä sukututkimuksen tuloksista.
keskiviikko 26. tammikuuta 2022
Vielä kerran Turun raatihuoneen vankilassa
tiistai 18. tammikuuta 2022
Lisää tarinoita Turun raatihuoneen vankilasta
Kuvassa Jussi Vikaisen 1979 suunnittelema pöytämitali Turun raatihuone 1735-1827. Turun museokeskus. |
keskiviikko 12. tammikuuta 2022
Turun raatihuoneen vankilassa
Vankeus ei ollut ennen 1800-lukua pääasiallinen rangaistuskeino, vaan niitä olivat eriasteiset ruumiinrangaistukset ja sakot. Silti vankeuttakin käytettiin. Valtakunnan harvat poliittiset ja uskonnolliset vangit saivat istua kauan, mutta velkavankeus, tutkintavankeus ja varsinaiset vankeusrangaistukset olivat lyhyempiä. Turun raatihuoneella oli tungosta, sillä tutkintavankeuteen päätyi suuri joukko kaupunkilaisia aina velasta toisen vahingoittamiseen. Mikäli vankeusaika venyi, lähetettiin vanki yleensä Turun linnaan, jossa oli kruunun vankeja läänin alueelta ja paremmat vartiointimahdollisuudet.
Kun yksityishenkilö halusi toisen vangittavaksi esimerkiksi velan takia siihen saakka, että saatava tulisi maksetuksi, oli vankeutta vaatineella velvollisuus elättää vankinsa. Rykmentinkirjuri Johan Steenin piika Karin Thomasdotter valitti tammikuussa 1672 olleensa vangittuna epäillystä varkaudesta jo yli kahdeksan päivää. Hänellä oli vankilassaan tuskin mitään syötävää ja elantoa ja hän vetosi syyttömyyteensä. Valitus kannatti, sillä hän sai vastata vapaalta jalalta raastuvassa.
Vartiointi vankilassa oli lepsumpaa, kuin voisi kuvitella. Vangit karkasivat vähän väliä, kuten pyöveli Jöran Henriksson syyskuussa 1663. Tuomion julistamisen jälkeen hän kieltäytyi ehdottomasti menemästä vankilaan. Hän valitti käärmeiden ja matojen syövän hänet siellä. Hän pyysi sen sijaan vahtimestaria laittamaan hänelle jalkaraudat ja antamaan hänen oleskella vahtimestarin tuvassa, minkä Hemming sitten tekikin. Kun Hemming meni ulos, otti Jöran muurihakun ja avasi jalkarautansa sillä. Hän huusi, että tappaisi mieluummin jonkun puukolla kuin menisi hänelle langetetun tuomion täytäntöönpanoon.
Varkaudesta pidätetty laivamies Matts Larsson pantiin raatihuoneen vankilaan maaliskuussa 1641. Hän murtautui seuraavana yönä ulos ja pakeni. Kun hänet saatiin jonkin ajan kuluttua kiinni, laitettiin hänet jalkaraudoissa varaskellariin. Hänen onnistui kuitenkin avata raudat ja paeta jälleen. Kun hänet saatiin sitten uudelleen kiinni toukokuussa, kertoi hän vaimonsa tuoneen hänelle tiirikan, jolla hän irrotti raudat muurista. Hän onnistui avaamaan niiden lukon tikulla, mutta ei kyennyt näyttämään temppuaan oikeudelle. Lopulta hän tunnusti kaupunginpalvelijan vaimon antaneen hänelle rautojen avaimen.
Vahtimestarin velvollisuutena oli vartioida kaupunginpalvelijoiden kanssa vankeja, lämmittää huoneet ja toimittaa vangeille ruokaa. Myös vahtimestarin vaimo osallistui eri tehtäviin raatihuoneella. Kun karkaamiset toistuivat, sai Hemming lähteä toimestaan. Viimeinen niitti oli, kun Mårten Arp, joka istui raatihuoneella raudoissa laittomasta tupakkakaupasta, pyysi päästä raudoista mennäkseen saunaan. Hän pyysi vahtimestaria mukaan.
Saunalle päästyään Mårten lähetti hakemaan tuopillisen viiniä ja meni ulos. Siellä hänellä oli hevonen ja varustettu reki valmiina ja hän pakeni, mutta vahtimestari ei tiennyt minne päin. Oikeus päätti, että vahtimestarin tuli istua Arpin sijaan vangittuna niin kauan, että tämä löytyisi. Mårten palasi myöhemmin selvittämään sotkunsa, mutta raati päätti erottaa vahtimestari Hemming Mårtensson. Häntä armahdettiin pitkän palveluksen vuoksi ja hänet otettiin marraskuun 15. päivä 1671 torivoudiksi.
Veli Pekka Toropainen
tiistai 11. tammikuuta 2022
Suomen Sukututkimusseura julistaa Sukutarinakilpailun 2022 - Genealogiska Samfundet i Finland utlyser Släktberättelsetävlingen 2022
Suomen Sukututkimusseura julistaa kirjoituskilpailun Sukutarinakilpailu 2022. Kilpailulla etsitään asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista. Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja voi itse valita tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen. Tarinat voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi.
Osallistuminen
Sukutarinakilpailu 2022 on avoin kaikille. Kirjoittaja voi lähettää kilpailuun useamman kuin yhden tarinan mutta kuitenkin korkeintaan kolme tarinaa. Kirjoittaja ei saa olla tunnistettavissa nimimerkistä, esimerkiksi keskustelufoorumeilla käytettyä nimimerkkiä tai käyttäjänimeä ei pidä käyttää.
Kilpailuun tarkoitetut tarinat lähetetään 1.1.–28.8.2022 sähköpostitse osoitteeseen sukutarinakilpailu@genealogia.fi. Sähköpostiviestissä on ilmoitettava kirjoittajan nimi, yhteystiedot ja nimimerkki. Sukutarina lähetetään viestin liitteenä doc-, docx- tai rtf-muotoisena tekstitiedostona ja mahdolliset kuvat erillisinä tiedostoina.
Sukutarinat voivat olla pituudeltaan korkeintaan 15 000 merkkiä välilyönteineen. Kirjoittaja voi halutessaan lähettää tarinan yhteydessä enintään kolme siihen liittyvää valokuvaa tai piirrosta. Kirjoittajalla on oltava kuvien ja piirrosten käyttöoikeus.
Voittajan valinta
Sukutarinakilpailun esiraati valitsee loppukilpailuun kaikista lähetetyistä teksteistä 7–10 tarinaa, jotka julkaistaan Suomen Sukututkimusseuran verkkosivustolla. Yleisö valitsee äänestämällä voittajan raadin asettamista ehdokkaista. Kolme eniten ääniä saanutta sukutarinaa ja niiden kirjoittajat julkistetaan Sukututkimusseuran syyskokouksessa marraskuussa 2022.
Suomen Sukututkimusseura julkaisee Sukutarinakilpailuun lähetetyistä teksteistä kokoelman Sukutarinat 2022. Lähettämällä tarinan kilpailuun kirjoittajat antavat Sukututkimusseuralle luvan mahdolliselle julkaisemiselle verkkosivustolla ja julkaisussa. Kaikki kilpailuun lähetetyt sukutarinat tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, missä ne ovat määräajan kuluttua tutkijoiden käytössä.
***
Genealogiska Samfundet i Finland utlyser Släktberättelsetävlingen 2022. Berättelserna ska handla om personer eller familjer och kan bygga på dokumenterad information, minnen eller egna erfarenheter. Släktberättelserna kan också innehålla fiktiva detaljer, även om de handlar om historiska personer och verkliga händelser. Skribenten kan själv välja perspektiv, stil och karaktär för sin berättelse. Berättelserna kan skrivas på finska eller svenska.
Deltagande
Släktberättelsetävlingen 2020 är öppen för alla skribenter. Tävlingsbidrag kan skickas in per e-post på adressen sukutarinakilpailu@genealogia.fi 1.1.–28.8.2022.
I e-postmeddelandet anges skribentens namn, kontaktuppgifter och signatur. Släktberättelsen ska skickas som en textfil i doc-, docx- eller rtf-format och bifogas meddelandet. Skribenten får inte kunna identifieras utifrån signaturen. Signaturer eller användarnamn som skribenten använder på diskussionsforum för släktforskare bör undvikas.
Släktberättelserna får vara högst 15 000 tecken långa inklusive blanksteg. Berättelsen kan förses med högst tre fotografier eller teckningar. Skribenten måste ha rätt att använda bilderna och teckningarna.
Vinnare
Bland alla inskickade bidrag utser Släktberättelsetävlingens förhandsjury 7–10 intressanta berättelser som publiceras på Genealogiska Samfundets webbplats. Allmänheten röstar fram en vinnare bland de bidrag som juryn har valt ut.
De tre släktberättelser som fått flest röster samt deras författare offentliggörs i november. Vinnarna premieras med presentkort till Vetenskapsbokhandeln.
Genealogiska Samfundet i Finland ger 2023 ut antologin Sukutarinat 2022 med berättelser från Släktberättelsetävlingen. Genom att sända in berättelsen till tävlingen ger skribenterna lov till en eventuell publicering.
Lisätietoja - Mer information
Tiedottaja/Informatör Laura Aho, tiedottaja@genealogia.fi
keskiviikko 5. tammikuuta 2022
Seurassa on ainoastaan asiantuntijoiden pitämiä koulutustilaisuuksia
Seuran kevätkauden 2022 koulutuspalvelut on julkistettu kotisivulla. Tarjolla on totuttuun tapaan seminaareja, koulutuspäiviä ja iltaluentoja. Korona-aika aiheuttaa erityisesti koulutuspäivien kohdalla epävarmuutta, mutta tulevaisuutta on silti suunniteltava. Seura toteuttaa lähiopetuksena järjestettäviä koulutustilaisuuksia aina terveysturvallisuus edellä.