Vastaus kysymykseen 16:
Komea vaakuna kuuluu ratsumestari ja Riilahden kartanon isännälle Erik Körningille k.1681, joka kuului vuonna 1625 introdusoituun Körning-sukuun, joka oli jo 1400-luvulla tunnettu rälssisuku. Hänen puolisonsa oli Ingeborg Gyllenlood. Molemmat on haudattu Tenholan kirkkoon.
Kummaa murretta Perniössä
Lussi jatkaa matkaansa kohti Turkua ja saapuu Perniöön, jossa riittää viljavainioita lähes äärettömiin. Huhujen mukaan tänne suunniteltiin aikanaan luostariakin, mutta laittoivat sen sitten Naantaliin. Mutta tällä kertaa Lussi kutsutaan yllättäen ja varoittamatta tärkeään toimitukseen.
Yllättäen eräs pitäjäläinen nappasi matkalaistamme tiellä hihasta kiinni ja kertoi nyt olevan edessä ”Wärderink ja Kaluiten ylös Kirijoitus”, johon tarvitaan kiireesti kirjurinapulaista. Siis mikä on edessä? Ihmetteli Lussi, mutta kukaan ei kuunnellut, vaan hänet vedettiin tupaan sisälle. Lussi ei ymmärrä paljon mitään perniöläisten puheesta, mutta huomaa istuvansa kirjurinpaikalla. Omaiset alkavat luettelevat 1852 kuolleen ”Luvisa” vainajan omaisuutta ja Lussi pää pyörällä kirjaa ylös miettien, mitä he tarkoittavat.
Lussi yrittää vähin äänin livistää. Mutta siitäkös meteli nousee. Mihinkään ei karata ennen kuin asiat on paperilla! Mitä Wärderinkikirjassa oikein lukee?
Kuva: KA Perniön seurakunnan arkisto. Perunkirjat ja muut avioliittokuulutusten liitteet 1852.
perunkirjoitus
VastaaPoista