tiistai 8. joulukuuta 2020

Joulu-uutiset no 8, 8.12.2020


 

Uusimaa 5.12.1913

Päätoimittajan palsta: Joulunäyttelyt

Sukututkimuksellinen pääuutisemme koskee sata vuotta sitten Suomen Sukututkimusseuran ongelmia. Tieteellisten seurain talossa ei ole tilaa ja seuran toimijat ovet nyreitä, koska tohtori G. Schaumanin yksityiskirjastoa ei ole talosta häädetty. Suomen Sukututkimusseuran arkisto ei siksi mahdu taloon.

Uusi Suomi 8.12.1920

Sata vuotta sitten liikkeet mainostivat ”Joulunäyttelyitä”. Kaupunkilaiseen jouluun kuului niiden kiertäminen. Myös käsityöyhdistykset järjestivät omia joulunäyttelyitään. Normaalisti tuon ajan kaupoissa halutut tavarat pyydettiin tiskin takana olevalta myyjältä. Joulunäyttelyn tarkoitus olikin esitellä asiakkaille lähemmin tarjolla olevia tuotteita, ja ne aseteltiin houkuttelevasti ”näyttelyksi”. Idea oli se, että kauppojen ”aistikkaasti” ja ”somasti” järjestetyt joulunäyttelyt lisäisivät jouluna ihmisten ostohalua.

Jouluiset näyteikkunatkin on tunnettu varsin hyvin jo yli sata vuotta. Nykyisin tavaratalojen näyteikkunat koristellaan jouluksi lähinnä lapsia varten, mutta 1900-luvun alussa kauppojen jouluikkunoiden kiertely oli yleinen kaiken kansan huvi. Toimittajat tekivät niistä myös juttuja ja arvioivat parhaat ja huonoimmat näyteikkunat. Siksi jokainen liike autokaupasta siirtomaatavaraliikkeeseen varustautui jouluun sekä joulunäyttelyin että jouluikkunoilla.

Työtoveri 1.1.1926

Osuuskauppalehti 24.2.1925

Työtoveri 1.1.1925

Satakunnan kansa 18.12.1924

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti