tiistai 4. joulukuuta 2018

Sukututkijan Joulukalenteri 4.12.2018



Esittelemme pastellisävyissä ylvään ja jalosukuisen vapaaherran Johan Wilhelmin, joka oli perheensä vanhin poika. Perhettä kai ainakin osin voisi nimittää suomalaiseksi. Isä kuoli vuonna 1732 ostamassaan Porvoon Gammelbackan kartanossa. Suku oli tullut pari polvea aiemmin Saksasta.

Poikia oli kaikkiaan neljä. Kuvamme herran 20 vuotta nuorempi velipuoli teki suvun nimen erittäin tunnetuksi Suomessa. Aika ajoin herää kysymys, oliko tämä perheen nuorimmainen maanpetturi vai kansallissankari. Tämän maalauksen vapaaherran oli kuitenkin kestettävä se, että velipoika otti ja loikkasi Venäjän keisarinnan puolelle. Perhe on pahin…

Tämä kuvamme herra toimi diplomaattina Tanskassa, jossa myös kuoli vuonna 1795. Hänet ja toiseksi vanhin veli korotettiin Ruotsissa 1770-luvulla vapaaherroiksi. Kolmas veli seikkaili Ranskassa. Pahnanpohjimmainen eli Suomessa tunnettu neljäs veli sai Venäjän keisarinnalta kreivin arvon ja olipa Suomen kenraalikuvernöörinäkin. Kuulemma oli myös kirjeen vaihdossa Casanovan kanssa.

Mikähän suku on kyseessä?



Kuva: Kansallisgalleria / Ateneum/Aaltonen, Hannu

Eilen vuorossa oli tietenkin "Mansikkatyttö" Ulrika Charlotta Armfelt (1771-1835), jonka serkku oli Gustav Mauritz Armfelt (1757-1818). Ulrika-neiti toimi Nils Schilmarkin mallina.

1 kommentti: