Aatonaattona hyppy itään! Tämä hienostunut kreivitär
kuului vanhaan ja rikkaaseen venäläiseen sukuun, joka polveutui Arkangelin
alueen talonpojista. Ensimmäinen tunnettu kantaisä Spiridon mainitaan
1390-luvulla. Eräs suvun jäsenistä aloitti ruokasuolan tuotannon vuonna 1515. Siperian valloituksessakin
suku oli keskeisessä roolissa. Hovipiireihin päätynyt suku tietysti aateloitiin
ja se alkoi verkostoitua Venäjän ylhäisaateliin. Taulumme kreivittären Elisabet
Alexandrovnan poika avioitui muuten suomalaisen aatelisneidin Aurora
Stjernvallin kanssa.
Laitetaanpa tähän vielä vinkki… vaikkapa uuden vuoden juhlaruuaksi: vuonna 1871
julkaistiin ensi kertaa Elena Molokhovitzin venäläisessä keittokirjassa
nuorille perheen emännille oikein kiva ruokaohje: ruskistetaan kevyesti pannulla
jauhotettuja naudanlihan paloja. Kastike maustetaan sinapilla ja lihaliemellä
sekä lopuksi sekaan lisätään hieman hapankermaa. Myöhemmin ohjeesta onkin tehty
vaikka minkälaisia versioita, mutta tämä on se kaikkein alkuperäisin. Mihin sukuun kreivitär ja ruokaohje kuuluvat?
Kuva: Eremitaasi/wikimedia commons
Eilen oli Kuvassa Augustin Ehrensvärd taustallaan
tietenkin Suomenlinna. H. Wallin maalasi taulun Olof Areniuksen maalauksen
mukaan.
Stroganoff ?
VastaaPoista