torstai 19. maaliskuuta 2015

Genoksen sisällysluettelo 1930-1979

Näistä kuvista löydät Genoksen sisällysluettelon vuosilta 1930-1979.
Genoksen sisällysluettelo

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Hallituksen ääni - Marja Pirttivaara


Pidin Kalliolan Kansalaisopistolla kurssin ”DNA:n käyttö sukututkimuksessa - tutustu geeniperimääsi”. Kurssilla on runsas neljäkymmentä osallistujaa. Pyysin kurssilaisia kirjaamaan paperille, miksi he ovat erinomaisia sukututkijoita. Tein vastauksista sanapilvikuvan Wordle-työkalulla:

Sanapilvi nostaa esille tärkeät asiat: kiinnostus ja uteliaisuus sekä pitkäjänteisyys ja systemaattisuus. Tietojen kirjaamisen tärkeys ja metodologinen osaaminen nousivat selkeästi esille. Myös rakkaus historiaan yhdistää sukututkijoita. Ikioma lisäykseni pilveen oli sana intohimo.
Äiti on ollut monelle ensimmäinen opas oman suvun perimätietoon, josta elämänikäinen kiinnostus on lähtenyt liikkeelle. Ehkäpä äidin merkitys sukututkimusharrastuksen ”sisäänheittäjänä” lisää kiinnostusta äitilinjoihin, joiden selvittäminen tuntuu olevan geneettisessä sukututkimuksessa nousussa.

Lämpimät kiitokset kaikille kurssilaisille, viittomakielen tulkeille sekä Kalliolan Kansalaisopistolle.

 
Marja Pirttivaara
Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsen

 
 

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Sukututkimuspäivillä Salossa

 

Hallituksen ääni - Marja Pirttivaara


Salossa vietettiin Valtakunnallisia Sukututkimuspäiviä 13.-15.3.2015. Lauantaina pidin tunnin esitelmän aiheena "Geneettisen sukututkimuksen käyttö sukututkimuksen apuna". Esitelmäni löytyy Slideshare-palvelusta (linkki esitelmääni).

Saliin tuli niin paljon ihmisiä, että Salon Seudun Sukututkijoiden puheenjohtaja Kari Iso-Järvenpää pyysi minua pitämään saman luennon myös sunnuntaiaamuna, ennen muuta ohjelmaa, että kaikki halukkaat pääsevät kuulolle. Niinpä pidin luennon myös sunnuntaina, hieman lauantain esitelmääni varioiden. Täydensin myös esitelmääni parilla kalvolla, linkin takaa löytyy sunnuntain esitelmäni kalvot.

Hyvä sukututkija paitsi tarinoi myös dokumentoi ja tallentaa. Niinpä otin yhteiskuvat lauantain luennon aluksi, ja kerroin laittavani nettiin (kuvat alla - koko kuvan saa näkymiin klikkaamalla). Oli ilo ja kunnia saada puhua kiinnostuneelle ja asiantuntevalle joukolle.






Lämmin kiitos kaikille järjestäjille, osallistujille, puhujille ja näytteilleasettajille, tapahtuma onnistui erinomaisen hyvin. Ensi vuonna tapaamme Seinäjoella!
  
Marja Pirttivaara
Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsen

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Pieni sukututkimusvisa


Sukututkimusvisa

Valitse oikea vaihtoehto ja klikkaa sitten "Tarkista" kuvaketta!

  1. Mitä tarkoittaa lyhenne "drgf"

  2. Rakuuna
    Renki
    Renkivouti
    Ratsumies

  3. Mihin alueeseen liittyy termi "Katiha"

  4. Kainuuseen
    Luovutetun alueen pitäjiin
    Vaasan lääniin
    Kirkkonummeen

  5. Jos rippikirjassa on henkilön kohdalla sana "admitterad", mitä hänelle oli tapahtunut?

  6. Hän oli päässyt ripiltä
    Häntä oli rangaistu juopottelusta
    Hän oli kuollut
    Hän oli mennyt naimisiin

  7. Mihin kuoli pieni lapsi, jos haudattujen luettelossa lukee "kikhosta"

  8. Hampaiden tuloon
    Keuhkotautiin
    Hinkuyskään
    Sydänvikaan

  9. Mikä ammatti on "jägmästare"?

  10. Jääkärimestari
    Masuunimestari
    Ajurimestari
    Metsänvartija

  11. Millä seuraavista paikkakunnista ei ollut omaa merimieshuonetta

  12. Rauma
    Uusikaupunki
    Kemiö
    Siuntio

  13. Minkä yhdistyksen/seuran palvelu on Suku Forum

  14. Sukuseurojen Keskusliiton
    Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen
    Suomen Sukututkimusseuran
    Salon Seudun Sukututkijoiden

  15. Mihin liittyy käsite "Mustat kirjat"

  16. Kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloihin
    Turun Tuomiokirkon rikoskirjaan
    Suomen ensimmäiseen sukukirjaan
    Suojelupoliisin arkistoihin

  17. Mikä sukulainen on "näälämies"

  18. velipuoli
    lanko
    eno
    lapsenlapsen aviomies

  19. Mikä näistä on vanhin Suomessa julkaistu sanomalehti?

  20. Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo
    Turun Wiikko-Sanomat
    Aamulehti
    Wiborgs Annonce Blad

keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Lähdetään Sukututkimuspäiville Saloon!


Toiminnanjohtajan tuumailuja




Suomalaisen sukututkimuksen vuotuiseen kohokohtaan, Valtakunnallisiin Sukututkimuspäiviin on enää runsas viikko aikaa. Sukututkimuspäivät pidetään 13.—15.3.2015 Salon Astrum-keskuksessa. Ohjelmassa on perinteiseen tapaan seminaari ja esitelmäohjelmaa sekä sukututkimusnäyttely, kaksi tutustumiskäyntiä ja juhlaillallinen.

Tänä vuonna Valtakunannallisilla Sukututkimuspäivillä liikutaan kartanoiden, ruukkien ja aatelin maailmassa. Perjantaina 13.3.2015 järjestettävän seminaarin teemana on Varsinais-Suomen ruukit suku- ja henkilöhistorian valossa. 


Seminaarissa perehdytään rautaruukkeihin teollistumisen kynnyksellä ja Salon seudun ruukinpatruunoihin. Tarkemmin tutustutaan Kosken kartanoon ja ruukkiin, jonne seminaarin päätyttyä perjantai-iltapäivällä tehdään retki. 

Seminaarissa käsitellään myös lasitehtaita osana maalaisyhteisöä sekä  rautaruukkien kautta Suomeen kotiutuneita vallonisukuja. Seminaarin päätteeksi esitelmöitsijät keskustelevat ruukkeihin liittyvistä lähdeaineistoista, joista on hyötyä nimenomaan suku- ja henkilöhistorian tutkijoille.

Sukututkimuspäivien avajaiset ovat lauantainaamuna ja ohjelmassa on Salon kaupunginhallituksen puheenjohtajan avajaistervehdys sekä paikallisen järjestäjätahon, Salon Seudun Sukututkijat ry:n puheenjohtajan tervetuliaissanat. 

Suomen Sukututkimusseuran puheenjohtaja Teppo Ylitalo pitää avajaistilaisuudessa aina mielenkiinnolla odotetun puheen, jossa varmasti tänäkin vuonna kiinnitetään huomiota johonkin sukututkijoiden kannalta merkittävään ajankohtaiseen kysymykseen.

Lisäksi avajaisissa jaetaan vuosittain järjestettävän Vuoden Sukukirja -kilpailun palkinnot. Puheitten lomassa on myös musiikkiesityksiä.

Sukututkimuspäiven näyttely avataan lauantaina vähän ennen avajaisia ja esillä on sukututkijoiden, paikallisten sukututkimusyhdistysten, sukuseurojen, arkistojen ym. toimintaa esitteleviä näyttelypöytiä. Näyttely on avoinna myös sunnuntaina.


Sukututkimuspäivien esitelmäohjelma alkaa heti avajaisten jälkeen. Lauantaina esitelmien aiheina ovat Kuninkaantie, kirkkojen hautajaisvaakunat ja kartanoiden sukuomistus. Ohjelmassa on myös esitelmä henkilötietojen käsittelystä ja geneettisen tiedon käytöstä sukututkimuksen apuna. 

Lauantain esitelmäohjelma päättyy julkistamistilaisuuteen, jossa julkistetaan Suomen Sukututkimusseuran oppaita -sarjan numero 2 sekä Turun Seudun Sukututkijat ry:n Vuosikirja. Lauantaina tutustumisretki suuntautuu lauantai-iltapäivällä Wiurilan kartanomuseoon ja Halikon kirkkoon.

Sunnuntain esitelmissä käsitellään aatelisneitojen elämänpiiriä, Ritarihuoneen sukututkimustoimintaa sekä kartanoiden maanluontoja ja väkeä navettapiioista aina kotiopettajiin. Lisäksi kuullaan esitelmä karjalaisista Salon seudulla. 

Valtakunnallisten Sukututkimuspäivien paikallinen järjestäjä, Salon Seudun Sukututkijat ry juhlistaa Sukututkimuspäivillä 30-vuotistaivaltaan. Yhdistystä voi onnitella lauantaina alkaen klo 12.00.

Sukututkimuspäivien juhlaillallinen nautitaan lauantai-iltana Wiurilan kartanossa. Luvassa on herkullinen menu ja mukavaa ohjelmaa. Illalliselle on hotelleilta bussikuljetus.

Astrum-keskuksessa on hyvät mahdollisuudet nauttia lounasta ja kahvia Sukututkimuspäivien aikana. Siellä sijaitsee myös Salon Elektoriniikkamuseo ja liikuntakeskus. Salosta löytyy paljon muutakin kiinnostavaa viikonlopun kotimaanmatkailuun, joten kannattaa ottaa myös puoliso mukaan.


Nyt jo 38. kerran järjestettävät Valtakunnalliset Sukututkimuspäivät ovat aina olleet maamme merkittävin sukututkijoiden koulutustapahtuma. Sukututkimuspäivien järjestelyissä kiinnitetään erityistä huomiota nimenomaan esitelmiin, jotta niistä olisi joko suoraan tai välillisesti hyötyä suku- ja henkilöhistorian harrastajien omalle tutkimustyölle.

Sukututkimuspäivien järjestelyissä ei unohdeta sukututkijoiden tarvetta tavata vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin asianharrastajiin. Tämä on erityisen tärkeää tällä internet-aikakaudella. 

Sukutkimuspäivät tarjoaa luonnikkaan tilaisuuden tavata sukututkijoita, joiden kanssa on saattanut olla paljonkin yhteistä asiaa tietokoneen välityksellä.  Valtakunnallisilla Sukututkimuspäivillä onkin oma vakiintunut kävijäkuntansa, joka vuodesta toiseen uskollisesti osallistuu tapahtumaan.

Tervetuloa siis tänäkin vuonna Valtakunnallisille Sukututkimuspäiville Saloon! 

P. T. Kuusiluoma