keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Suomen Sukututkimusseuran Joulukalenteri 1.12.21

 

Arkistopeikkomme Lussi matkaa tänä jouluna Kuninkaantietä Viipurista Turkuun. Tehtävänä  on toimittaa Viipurin linnan salaisessa huoneessa säilytettävä Juustenin Piispainkronikan salainen sukututkimusliite Turun linnan Tonttu-Ukolle, joka on vanhoilla päivillään innostunut sukututkimuksesta.

Matkalla Turkuun tapaamme niin sukuja kuin henkilöitäkin. Pulmia aiheuttavat Kuninkaantien tulliporttien tiukat vartijatontut. Lussia ei päästetä eteenpäin ennen kuin hän osaa vastata esitettyyn kysymykseen. Nyt auttamaan Lussia!!!

Terveisiä Viipurista!


Piispa Paavali Juustenin (n.1516-1575) Piispankronikka

Piispa Paavali Juusten oli porvari Pietari Juustin poika, joka syntyi Viipurin pitäjän Juustilassa, ja kuoli Turussa. Toimi Turun katedraalikoulun rehtorina 1548 ja myöhemmin Viipurin ja Turun piispana. Hänen merkittävimpiä töitään oli Chronicon episcoporum Finlandensium (Suomen piispainkronikka), jonka Henrik Gabriel Porthan julkaisi vasta 1780-luvulla. Juusten laati latinankielisen kronikan 1550–1570-luvuilla. Se sisältää Suomen piispojen lyhyet elämäkerrat piispa Henrikistä häneen itseensä. Teoksen pohjana on vuodelta 1448 peräisin oleva latinankielinen messukirja, joka sisältää 18 piispan elämäkerrat. Lisätietoa Juusten etsi Turun tuomiokirkon arkistosta. Eräänlaista sukututkimusta sekin.

Vuonna 1572 Juhana III aateloi Juustenin, mutta sukua ei koskaan kirjattu Ruotsin ritarihuoneelle.Lisää Paavalin opiskelijaelämästä Wittenbergissä voit lukea vaikka Juhan Suku-Uutisista!

Jotta Lussi saa jatkaa matkaa, hänen on vastattava seuraavaan kysymykseen:

Nimi ”Paavali Juusten” vakiintui mm. suomenkielisissä sanomalehdissä jo 1860-luvulla. Ruotsinkieliset kirjoittavat nimen muodossa Paul Juusten. Mutta missä muodossa Paavali Juusten itse kirjoitti oman nimensä? 

Kartasta voit seurata matkan edistymistä. Klikkaa suuremmaksi.

 

7 kommenttia:

  1. Porthanin editoiman Moskovan matkakertomuksen nimikkeessä nimi on muodossa Paulum Juusten. Myös Porthanin editoimassa piispankronikassa nimi on introkappaleessa Paulus Jwsten ja myöhemmin myös Paulus Juusten. Toivottavasti joku muistaa lähteen, joka on suoraan Juustenin kynästä.

    VastaaPoista
  2. Eikö orpo lapsi tunnettu Paavali- nimellä, ennen opintojaan?

    VastaaPoista
  3. On olemassa tällainen teos
    Calalogus et ordinaria successio Episcoporum Finlandensium. By Paulus Juusten, edited by Simo Heininen. Suomen Kirkkohistoriallisen Seuran Toimituksia,143.
    Sen vanavedessä arvaan, että vastaus on Paulus Juusten.

    VastaaPoista
  4. Käyttää nimeä Paulus Juusten Åboensis Turun piispana ollessaan.

    Se pyhä messu Somen kielen ei pauin mutta pyhän euangeliumin ia christilisen seuracunnan tauan iälken, Paulus Juusten Åboensis, Stockholmis, 1575.

    VastaaPoista