tiistai 29. elokuuta 2023

SukuHaun aineistoja: Matkustajaluettelot


SukuHaku on Suomen Sukututkimusseuran jäsenpalvelu, joka toimii porttina suomalaisen sukututkimuksen aineistoihin, digitoituun kirjallisuuteen sekä arkistoaineistoihin ja julkaisuihin tehtyihin hakemistoihin. Yksi SukuHaussa käytettävissä olevista aineistoista on Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön matkustajaluettelot. Näiden lisäksi palvelusta löytyy runsaasti myös muita siirtolaisuuteen liittyviä aineistoja.

Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiö perustettiin vuonna 1883 hoitamaan höyrylaivaliikennettä Suomen ja Englannin välillä. Yhtiön alukset kuljettivat maataloustuotteiden lisäksi etenkin matkustajia, jotka jatkoivat Englannin itärannikon Hullin kautta siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin. Suomessa päätettiin vuonna 1892, että matkustajista on pidettävä luetteloa.

SukuHaussa on julkaistu digitoituina ja indeksoituina kaikki mainitun yhtiön 145 matkustajaluetteloa, joita säilytetään Merihistoriallisen instituutin arkistossa Åbo Akademissa. Luetteloihin pystyy tekemään hakuja sukunimillä sekä etu- ja sukunimien yhdistelmillä. Indeksoituja nimiä on yhteensä yli 300 000. Hakeminen tapahtuu SukuHaun etusivulle avautuvalla hakulomakkeella rajaamalla haku lomakkeen oikealta puolelta löytyvän pudotusvalikon kautta polulla Rajaa hakua aineiston mukaan > Siirtolaisuus > Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön (SHO) matkustajaluettelot.

Matkustajaluetteloissa esiintyvistä henkilöistä suurin osa on suomalaisia siirtolaisia, mutta joukossa on myös esimerkiksi Suomen kautta kulkeneita ja muuttaneita Venäjän juutalaisia. Ajallisesti luetteloita on vuosilta 1892–1960, mutta muutamilta vuosilta tiedot puuttuvat kokonaan, ja vuoden 1949 jälkeen luettelot eivät kata kuin pienen osan siirtolaiseksi lähteneistä suomalaisista. Yksittäisten siirtolaiseksi lähteiden henkilöiden lisäksi luetteloista voidaan selvittää esimerkiksi matkakumppaneita.

Matkustajaluetteloiden lisäksi SukuHausta löytyy myös muuta Pohjois-Amerikan siirtolaisiin ja siirtolaisuuteen liittyviä aineistoa. Käytetyimpiä aineistoja ovat esimerkiksi luettelo Ontarion Sudburyn alueen kuolleista suomalaisista sekä Ahvenanmaan kruununvoudin ja maistraatin passiluettelot. Seuran kotisivuille on koottu Sukututkimuksen lähteet -tietosivuille linkkejä ulkomaisiin verkkolähteisiin ja keskeisiin suomalaissiirtolaisiin liittyviin aineistoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti