keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Suomen Sukututkimusseuran Joulukalenteri 22.12.2021

 

Vastaus kysymykseen 21:

Tiettävästi ensimmäinen avioliiton solminut pappi Suomessa oli Pietari Särkilahti, joka palasi Saksasta Suomeen 1523-24. Hänellä oli mukanaan Margareta Corneliuksentytär, jota voidaan pitää tämän vaimona. Ehkäpä sillä perusteella voisimme pitää Särkilahtia "vanhimpana pappissukuna."

Kaarinaa katsomassa

Päästessään viimein Turkuun väsynyt Lussi istahtaa Turun tuomiokirkkoon ja ihailee hetken Kaarina Maununtyttären kappelia. Äkkiä tuntui, kun joku muukin liikkuisi holvien hämärässä…. vai ilmavirtako se vain on...

Kaarina Maununtytär on ainoa Suomeen haudattu kuninkaallinen, joka vasui varsin pitkään Kangasalan Liuksialan kartanossa. Leskirouva Kaarina vietti joulun vuonna 1577 Turun linnassa. Mahtoiko hänellä olla yhtään joulutunnelmaa? Koleaa kivisessä linnassa tietenkin oli, ja sitä varten Kaarinalla ja hänen tyttärellään Sigridillä oli oravannahoilla vuoratut paksut hameet. Ruokaakin riitti. 

Ehkäpä Kaarina-rouva sentään jo tuolloin tiesi, että Juhana olisi lahjoittamassa hänelle oman kartanon. Piti olla kiitollinen vähästäkin. Puurakenteisessa Liuksialan kartanossa olisi taatusti mukavampaa seuraavan vuoden jouluna. Olikohan Kaarinalla edes riittävästi joulukynttilöitä… Oikeastaan linnaanhan voisi viedä tuliaisina vaikka kasan kynttilöitä, mutta enhän minä enää mistään sellaisia saa tähän hätään, tuumii Lussi.

”Mitä sinä mumiset kynttilöistä peikko?” toteaa ääni. Ja kas, siinähän olikin Tonttu Tietäväinen, iloisen Jukka-Pekan kummisetä. ”Aili Somersalolta terveisiä”, toteaa Tonttu. Kai sinä nyt hänet tunnet vähintään yhtä hyvin kuin Topeliuksenkin?

"Kuuleppas, sanohan mitä tässä lapussa oikein lukee?" Tonttu Tietäväinen ojentaa Lussille mystisen lappusen, jossa on outoja koukeroita. Saatko sinä siitä selvää?


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti