torstai 23. joulukuuta 2021

Suomen Sukututkimusseuran Joulukalenteri 23.12.2021

 

 Vastaus kysymykseen 22:

"H. opå Seger Schriffuaren at så lengs fru Karin Månsdott war på Slotts så slöchtis aldrig liust om natten."

Kirjurin mukaan niin kauan kuin rouva Karin Månsdotter oli linnassa, ei kynttilöitä sammutettu öisin. Kynttilöiden suuresta kulutuksesta siis vaadittiin lisäselvitystä.

Lähde: Varsinais-Suomen voutikuntien tilejä. Turun linnan ja Ruissalon latokartanon tilikirja 1578 (1332).

Kahakointi Turun linnassa vuonna 1688

Linnan vahtimestari Anders Korp tervehtii linnan portilla tulijaa ja pyytää saada tarkistaa Lussin repun. Lussi huomaa kauhukseen kadottaneensa Juustenin piispankronikan liiteosan, jota hän on kantanut repussaan Viipurista asti. Mikä nyt neuvoksi?

Mutta äkkiä sivuovesta ryntää ulos mies, jolla on viitta ja sulkahattu. Hänen perässään tule joukko miehiä ja kohta kova meteli kaikuu esipihalla. Vahtimestari Korp karjaisee: ”Ahaa! Sinäkö olet näpistänyt Juustenin piispankronikan liiteosan?”

”Minä en ole mikään alhainen varas. Olen jalosyntyinen vänrikki Erik Johan Armfelt ja olen vangittuna Turun linnassa”, esitteli mies itsensä ja kumarsi. Matkalaisemme tuumii, että erikoinen vanki, kun kulkee lähes vapaana.No, aatelismies on aatelismies vangittunakin Turun linnassa.

”Se oli kunniakysymys. Minut vangittiin laittomasta kaksintaistelusta.” 

”Vähemmän kunniallista on, että sinulle on syntynyt kolme poikaa komendantin tyttären Beata Lilljebrunnin kanssa,” tuhahtaa vahtimestari Korp.

Vihkimistä kyllä oli yritetty ja vartija raahannut miehen kirkkoon, mutta ei siitä mitään tullut. Poikalapset sentään julistettiin aviolapsiksi. Linnan vahtimestari Anders Korp jatkaa vielä moitteitaan: ”avasit luvatta vouti Valentin Zanderin ruoka-arkunkin ja veit sieltä ruokaa ja pullon etikkaa. Lisäksi kävit vartija Erik Jöraninpojan kimppuun solvaten ja lyöden.”

Onpa Turun linnassa ollut hurjaa menoa vartijoiden ja vankien kesken, kauhistuu Lussi. Anders Korp jatkaa syyttelyään: ”Taannoin vänrikki Bröijer lähetti tämän Armfeltin luokseni mukanaan yhdeksän äyriä rahaa ostamaan kannun olutta. Kun emme olleet kotona, Meni Armfelt vouti Zanderin luo ja pyysi tältä kannullisen olutta siitä leilistä, mikä kuuluu minulle. Vouti antoi olutkannullisen rahatta, mutta Erik ei ollut palauttanut rahoja Bröijerille, joka taas luuli voudin ne saaneen!”

”Ottakaapas nyt rauhallisesti, pojat.” Turun linnan valkopartainen Tonttu-ukko on herännyt päiväuniltaan ja tullut pääovelle. Mutta kukaan ei kuuntele. Vahtimestari kertasi kaikille kahakkaa, jossa pastori Matthias Moisander oli ollut vänrikki Bröijerin ja erään venäläisen kanssa juomassa viinaa, kun Armfelt tuli heidän kamariinsa. Armfelt oli suutuspäissään sanonut: ”Sinä koira et olisi päässyt papiksi, ellet olisi antanut superintendentille lahjoja!” Moisander vastasi: ”Kenties sinä tahdot narrata minua, kuten sinun isäsi kävi kimppuuni yleisellä tiellä?” Tämän jälkeen Armfelt antoi korvapuustin sängyssä maanneelle ja pystyyn nousseelle Moisanderille, niin että tämä kaatui ja hänen silmänsä tuli siniseksi.

"Nämä asiat kuuluvat raastupaan eivätkä linnanpihalle," jyrähtää Tonttu-ukko, "jos kiinnostaa kuinka kävi, niin me kysymme Veli-Pekka Toropaiselta. Kas vain! Tuolta tuleekin muuten rakas sukulaiseni Tonttu Tietäväinen, saanko esitellä.

Onko Zachris Topeliuksen Turun linnan Tonttu-ukko sukua Aili Somersalon Tonttu Tietäväiselle? Vai onko Aili Somersalo sukua Zachris Topeliukselle?? 

Kiitokset Veli-Pekka Toropaiselle pohjakertomuksesta, joka perustuu aikalaislähteisiin, mutta lisätty hieman fiktiolla.

Kuva: John Rafael Ekelund 1911: “Daniel Hjort". Turun linna Pikisaaresta kuvattuna. Turun museokeskus. Turun kaupungin taidekokoelma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti