keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Seuran verkkosivujen uudistaminen


Suomen Sukututkimusseuran verkkosivuja on uudistettu, päivitetty ja virtaviivaistettu kuluneen kevätkauden aikana. Tietosivuilta löytyy nyt kattavasti tietoa sukututkimuksen aloittamisesta, perusteista ja lähteistä. Loppukevään aikana Seurassa toteutetaan myös palvelinsiirto ja SukuHakuun tullaan siirtämään Seuran vanhojen verkkosivujen aineistoja.

Päivitetyt ja uudet tietosivut

Uudistuksen yhteydessä Seuran verkkosivujen Sukututkijan lähteet -osion vanhoja tietosivuja päivitettiin ja uusia sivuja luotiin. Samassa yhteydessä on tarkistettu ja päivitetty myös sivuilta löytyvät linkit. Tavoitteena on, että mainittu osio yhdessä sukututkimuksesta ja sen aloittamisesta kertovan osion kanssa toimii eräänlaisena sukututkimuksen perusoppaana, jonka avulla pääsee alkuun omatoimisessa alkuperäislähteiden tutkimuksessa.

Sukututkimuksen perusteista kertovasta Mitä sukututkimus on? -osiosta löytyy nyt puolestaan uudet tietosivut sukututkimuksen aloittamisesta, geneettisestä ja ortodoksisesta sukututkimuksesta ja edunvalvonnasta. Osiosta löydät esimerkiksi kymmenen vinkkiä oman sukututkimuksen aloittamisesta hyödyllisine linkkeineen. Lähteitä kokoavaan osioon puolestaan on lisätty muun muassa uudet HisKistä, sukututkimuksen peruslähteistä, kirkonkirjoista sekä arkistoista ja kirjastoista kertovat tietosivut. Esimerkiksi HisKi-sivun kautta löytyy tietoa tietokannasta, sen käytöstä ja joukkoistetusta uusien tietojen tallentamisesta tietokantaan.

Seuran sivuilla on myös luettelot sukuseuroista, sukututkimusyhdistyksistä ja ammattisukututkijoista. Mikäli teidän seuranne tai yhdistyksenne nimeä ei löydy mainituista luetteloista, tai haluat päivittää tietoja, ota yhteys Seuran toimistoon (seura@genealogia.fi). Samaan osoitteeseen voit vinkata myös sukututkimuksen kannalta hyödyllisiä sivustoja ja palveluita, joihin voidaan lisätä linkki verkkosivujen tietosivuille.

Seurassa toteutettava palvelinsiirto

Kuluvan kevään aikana Seurassa toteutetaan verkkosivujen uudistamisen ja päivittämisen lisäksi myös muita muutoksia ja uudistuksia. Ajan saatossa Seuran vanha palvelin on hidastunut ja se on muuttunut epävakaaksi, minkä vuoksi palvelimesta joudutaan luopumaan. Palvelinsiirron yhteydessä Seuran nykyiset verkkosivut ja verkkopalvelut tullaan siirtämään uudelle palvelimelle loppukevään aikana. Siirrosta johtuen osa sivuista ja palveluista on ollut valitettavasti poissa käytöstä, mutta tilanne palautuu entiselleen palvelinvaihdon myötä.

Palvelinsiirron yhteydessä Seura luopuu kokonaan vanhojen 1990-luvulta periytyvien verkkosivujen osista ja vanhoista tietokannoista. Tästä johtuen esimerkiksi edellä mainituilta tietosivuilta löytyneet artikkelit ja muut julkaisut sekä Hautakivitietokanta tullaan siirtämään tutkittavaksi SukuHaku-aineistopalvelun kautta. Seuran vanhoista tietokannoista merimiehet, nimenmuutokset ja kuolleeksi julistetut on siirretty jo aikaisemmin SukuHakuun.

Koska SukuHakuun siirrettävänä on paljon aineistoa, siirto ei tapahdu hetkessä, ja tästä johtuen palvelujen ja aineistojen käytössä saattaa ilmetä katkoja. Mahdollisista pidemmistä käyttökatkoista tiedotetaan Seuran toimesta erikseen. Aineistosiirtojen edistymistä SukuHakuun voi seurata palvelun etusivuilta löytyvästä uusiempien aineistojen listauksesta.

Katso myös opastusvideo uusien tietosivujen sisällöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti