sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 24.12.2017Jouluaatto ja taivaalla kasvava kuu. Tämän vaakunan myönsi kantajalleen Eerik XIV vuonna 1568. Aihe viittaa henkilön isään, joka oli Måns. Nimi on lähellä sanaa måne eli kuu. 


Ja vastaus on tietenkin Kaarina Maununtytär. Kaikkien piikojen piika, jonka Eerik XIV otti ensin rakastajattarekseen ja sitten vielä vaimokseen. Oliko hän pähkinänmyyjä, tarjoilijatar vai vanginvartijanihdin tytär? Viimemainittua pidetään varmimpana vaihtoehtona. Hänen suvustaan ei tiedetä paljon mitään. Jokainen tiedonmuru on silti kiinnostava. Kerrotaanpa yksi murunen.

Neitosemme oli 14-vuotiaana ensin palveluksessa hovimuusikko Gerd Cantorin krouvissa ja sen jälkeen prinsessa Elisabetin kamarineitona. Äidillä tiedetään olleen kolmen veljeä, jotka olivat talonpoikia Trögdin kihlakunnassa Upplannissa. Johannes Messenius sovitteli 1600-luvun alussa Kaarina Maununtyttären sukujuuria myös Norrlantiin. Enot osallistuivat Kaarinan kruunajaisiin ilmeisesti tämän ainoina elossa olevina omaisina.


Kaarinan sisareksi arvellaan Anna Månsdotteria, jolla oli Upplannissa hallussaan Hammarsudd Husby-Sjutolfsin pitäjässä, Trägdin kihlakunnassa. Tämä sai Kaarinalta lahjana neljä tynnyriä suolaa kruunajaisten jälkeen. Anna Månsdotterin jälkeen Hammarsudd lahjoitettiin 1582 Anna Andersdotterille, jota myös epäillään Kaarinan lähisukulaiseksi. Anna avioitui vuoden 1586 tienoilla Bengt Larssonin kanssa, jonka kuningas Sigismund aateloi vuonna 1594. Tämä ratsumestari onnistui mainiosti luovimaan Vaasojen valtataisteluissa itsensä aina kuiville. Bengt kuoli hieman vaimonsa jälkeen vuonna 1616 Hammarsuddin kartanossa. Tila palautui takaisin kruunulle, koska avioparilla ei ollut lapsia. 

Ratkaisu on ollut niin lähellä mutta kuitenkin kaukana. Sukututkimusta tehnyt muinaistutkija Johan Bure haastatteli sukukirjaansa vuoden 1601 tienoilla Hammarsuddin rouva Annaa. Tämä kertoi hänelle tietoja Bure-sukuun kuuluneesta esi-isästään alilaamanni Anders Olofssonin pojasta Pål (Påvel) Anderssonista. Johan Bure sovitteli myöhemmin sukukirjassaan Annaa vielä tarkemmin Pålin pojanpojan tyttäreksi, mutta patronyymi ei täsmää, joten hän jättää tiedon epävarmaksi. Jokatapauksessa kyseisellä aukeamalla kohtaavat samassa sukupiirissä Länsipohja ja Upplanti.


”Af honom sade Fru Anna Bengt Larso<n>s på Hammars Vdd mot Ekolsund sig vara utkom(m)en ”. 

Olisipa Johan Bure tullut kysyneeksi tarkemmin ja laajemmin Anna-rouvan suvusta! Nyt emme tiedä varmuudella oliko Hammarsuddin Anna-rouva sukua Kaarina Maununtyttärelle - ja jos oli, niin miten ja mitä kautta. Mutta aivan taatusti Anna olisi tiennyt hänenkin sukunsa – jos vain Johan Bure olisi sitä kysynyt...Jouluaaton tarinan opetus sukututkijoille: Se, mitä pidämme nyt vähäarvoisena tietona, saattaa 400 vuoden päästä ollakin juuri se tieto, mitä kipeimmin kaivataan. 

Tässäpä olikin tämän vuoden joulukalenterimme. Nyt me siirrymme Ritarihuoneen kellareista kaikki joukolla Korvatunturille joulunviettoon. Ja tässä yhteydessä kiitämme ystävällisiä avustajiamme, jotka siirsivät tarinamme internettiin. Minähän nimittäin käytän pääosin vain sulkakynää ja pergamenttia. 


Arkistopeikko Lussi ja Rälssipeikko Nisse toivottavat kaikille oikein Hauskaa Joulua ja Huimia Sukututkimuslöytöjä Uudelle Vuodelle!

Lähde: Sikeborg, Urban & Miettinen, Tiina, Johan Bures släktbok - Johan Buren sukukirja. DVD (2013), Person ID: 228 ja 415, Johan Bures släktbok i autograf, fol. 168v. 

Kuvat: Juha Vuorela, Vuokko Pärssinen-Tainio, Tiina Miettinen.
Kalenterin luukkujen kuva: John Bauer, Julnatten, wikimedia commons.

Eilen tarjolla oli Tawast

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti