lauantai 23. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 23.12.2017
”Nyt läävästä saapuvat Nisset ja Nasset apilan lehti suus,” lauletaan joululaulussa. Tällä possulla ei ole apilanlehteä suussa, eikä se muutenkaan näytä hauskalta pikku porsaalta, vaan petomaiselta villikarjulta. Mutta oletteko nähneet tätä jouluisempaa vaakunaa? Ette taatusti. Siinähän on omenoita, sydämiä, pipareita, havuköynnöstä ja keskellä possu. Väreinä punaista, hopeaa ja kultaa! 


Vaakunan ottanut hämäläisen rälssisuvun poika aateloitiin vuonna 1588. Tunnus tuli mahdollisesti äidinpuolelta, sillä isällä oli vaakunassaan kuu ja tähti. Miehen äidin suvusta ei ole tietoa – vain epäilyjä. Suvun miehiä on pidetty kiivasluontoisina. Ja viimeinen sukunimen kantaja kuoli vuonna 1731. Toki rälssipeikot ahkerasti etsivät mahdollisia yhteyksiä myöhempiin samannimisiin sukuihin. Ja tietysti myös sukua edeltävään keskiaikaiseen mahtisukuun, jonka tunnuksessa tosin oli taipunut käsivarsi. 

Tämän aateloidun miehen kartanossa tunnettiin jo 1500-luvun lopulla tärkeimmät joulumausteet. Jos ette usko, niin katsokaa oheista maustelistaa, jolla kartanoon tilattiin lokakuussa jouluisia tarvikkeita Saksasta. Jos ei tuossa listassa tuoksu joulu, niin ei missään! 


Kapriksia, sahramia, sukaatteja, oliiveja, Lissabonin öljyä, manteleita, muskottia, sokeria, inkivääriä, aniksia, neilikkaa, korintteja, kanelitankoja…. Ja vielä lopuksi tilattiin rouvalle jalokivikoru, mikä ei tosin tässä otteessa näy. Fiksu mies. Täydet pisteet!

Myöhemmistä suvuista nostettakoon esiin vaikkapa kreiviksi noussut suvun jäsen, joka toimi mm. Bernadotte-sukua olevan ja Ruotsin kuninkaaksi vuonna 1818 kruunatun Kaarle Juhanan adjutanttina. 

Jouluntuoksuisin Terveisin
Lussi

Viime kerralla vuorossa oli von Rettig

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti