keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Sukututkimus ja moderni media

Nykymaailmassa – kaikkine erilaisina mediakanavineen – myös Suomen Sukututkimusseura hakee paikkaansa mediassa ja näkyvyyttä siinä. Seurassa on otettu käyttöön blogit, ensin omalla kotisivuilla, ja nyt laajasti käytetyllä ja hyväksi havaitulla blogialusta Blogspotilla. Seuran toiminnanjohtaja tulee kutsumaan kirjoittajia Seuran blogille.

Nykymedia antaa monia työkaluja Seuran näkyvyyden parantamiseen mediassa. Seuralla on jo Facebookissa tietotekniikkajaoston oma ryhmä. Mahdollisesti lähiaikoina Facebookiin perustetaan Suomen Sukututkimusseuran ryhmä, joka voisi toimia Seuran erilaisen tiedottamisen kokoavana kanavana.

Verkkoon olisi mahdollista luoda myös kaikkia sukututkimuskentällä toimivia yhdistyksiä palveleva tapahtumakalenteri. Se olisi oivallinen muistiväline ja info-kanava esimerkiksi Seuran videoryhmälle, joka voisi kalenterin avulla suunnitella kiinnostavien tapahtumien videoimista.

Uuden median käyttöönotto palvelee myös ulkomailla asuvia sukulaisiamme, joita esimerkiksi Calamnius-Sukuseurassa löytyy lähes jokaisesta maailman kolkasta (ks. kartta). Calamniukset muodostavat suurimman Sursill-suvun haaran, mutta varmaankin jokaisesta suvusta on joku aikoinaan lähtenyt maailmalle hakemaan parempaa onnea. Uusmedian kautta myös siirtolaisten jälkeläisillä on entistä paremmat mahdollisuudet tavoittaa meidät täällä Vanhassa Maassa.

Olen ylläpitänyt useita sukusivuja internetissä jo noin 15 vuoden ajan ja ilman niitä en olisi mitenkään pystynyt saamaan yhteyksi kaukaisiin sukulaisiin niin laajasti. Perinteisillä tavoilla siihen eivät olisi resurssitkaan riittäneet. Edelleenkin lähes joka viikko löytyy uusi sukulainen ajantasalla pidettyjen sukusivustojen ansiosta.

Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsenenä toivon, että Seuran jäsenillä olisi rohkeutta ottaa aikaisempaa pitempiä askeleita uuteen mediamaailmaan, kun sitä Seuran johdossa näinä päivinä vakavasti ja ennakkoluulottomasti pohditaan. Suomen Sukututkimusseura on vanha ja kunniakas tieteellinen seura, mutta uskon, että haluamme olla myös edistyksellinen, eteenpäin katsova ja tulevaisuuteen suuntautuvat kaikkien sukututkijoiden valtakunnallinen järjestö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti