tiistai 20. joulukuuta 2022

Joulurauhaa 1664–2021

Kuva: Veli Pekka Toropainen
Joulurauha otettiin vakavasti ja lakikin määräsi sen aikana tehdyistä rikkomuksista ja rikoksista kaksinkertaisen sakon. Turun ja Porin läänin Turussa asunut pyöveli Jakob Jöransson tuli rikkoneeksi tätä rauhaa jouluna 1664. Hänet oli otettu pyöveliksi vasta hieman aikaisemmin ja joulunpyhinä aiheutettu pahennus johti siihen, että hänet erotettiin tehtävästä heti seuraavan vuoden alussa.

Akatemian kivalteri Karl Bertilsson kertoi nimittäin kämnerinoikeudessa tammikuussa 1665, että Jakob Jöransson oli mennyt kolmantena joulupäivänä Henrik Fläskilän portille kello kolme iltapäivällä ja hakannut siihen. Kun hän ei päässyt heti sisään, potki hän porttia. Kun se avattiin, tarttui pyöveli Karlin sisarta Margareta Bertilsdotteria käsivarsista niin, että oikeus saattoi havaita niissä vieläkin mustelmat. 

Seuraavaksi pyöveli repi irti ikkunaluukun, jolla hän aikoi rikkoa ikkunat kuitenkaan lopulta tekemättä sitä. Sen sijaan hän löi luukun neljään kappaleeseen ja haukkui kaikkia talon naisia huoriksi ja nartuiksi. Pyöveli puolustautui sanoen olleensa perimässä saataviaan. Hän lisäsi, ettei hän muistanut asiasta jälkeenpäin mitään, sillä hän oli ollut niin humalassa.

Myös porvari Lars Thomasson Kangari kertoi pyövelin tulleen kolmantena joulupäivänä ja hakanneen hänen porttiinsa sekä huutaneen häntä kelmiksi, varkaaksi ja vanhaksi paikanpanijaksi, jonka sian pyöveli uhkasi tappaa heti, kun saisi sen käsiinsä. Pyöveli Jakob meni uudelleen Kangarin portille uudenvuoden päivänä ja potki sitä niin, että sen salpa meni rikki ja koko portti pois sijoiltaan. Kestikievari Sigfrid Kara todisti pyövelin menneen portille kolmantena joulupäivänä viiden ja kuuden välillä iltapäivällä ja rikkoneen sen. 

Pyöveli kertoi oikeudelle olleensa humalassa ja halunneensa ainoastaan lisää olutta. Matts Jöransson Maski kertoi, että kun Jakob otettiin pyöveliksi ennen joulua, kyseli hän Maskin perään ja piti pahaa menoa väittäen, että hän oli joutunut pyöveliksi Maskin vuoksi. Todistaja Sigfrid Kara kertoi vielä pyövelin sanoneen, että Maski väitti Jakobin toimineen aiemmin pyövelinä Tallinnassa.

Toisen kerran pyöveli Jakob meni Maskin talolle uudenvuoden päivänä ja haukkui häntä kelmiksi ja varkaaksi. Pyöveli repi lisäksi talosta ikkunaluukun ja särki sen katuun. Jakob väitti oikeudessa vain avanneensa ikkunaluukun, mutta todistaja Simon Simonsson kertoi hänen tulleen Lars Fråstin talosta kadulle ja sanoneen, että hän menisi kelmi ja varas Maskin luo ja samassa pyöveli jo repikin irti ja särki ikkunaluukun sekä potki porttiin. Vielä Lars Fråstikin valitti pyövelin tulleen hänen portilleen kolmantena joulupäivänä ja potkineen sen aivan rikki.

Päästyään tupaan pyöveli potkaisi lattialla olleen lapsen penkin alle. Kun sen äiti ryntäsi auttamaan lastaan, sai hänkin mennä samaa tietä. Simon Simonsson kertoi, että Jakob aikoi lyödä penkin alta ottamallaan kirveellä lapsen ja tämän äidin kuoliaaksi, mutta Simon tuli paikalle ja esti teon. Pyöveli Jakob otti seuraavaksi penkiltä ruukun ja aikoi heittää sen vaimon otsaan. Simon varoitti hänen käyvän köpelösti, jos hän tekisi niin. Pyöveli ajoi vielä lapsia takaa kadulla, kun he valittivat hänen käytöksestään. 

Kaikki kantajat pyysivät, että Jakob Jöranssonia rangaistaisiin näistä teoista, tai he eivät voisi enää koskaan olla varmoja hengestään. Turun raastuvanoikeus oli samaa mieltä peloissaan olevien kaupunkilaisten kanssa ja se erotti pyövelin virastaan ja karkotti tämän kaupungista. Joulurauhaa ei voitu enää pelastaa, mutta sopi toivoa, että seuraavana jouluna asiat olisivat paremmin ja Jeesuksen syntymäjuhlaa voitaisiin viettää riemullisella mielellä, kuten joulurauhan julistuksessa toivotettiin.

Veli Pekka Toropainen

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Jäsenviesti Jalmarin numerossä 12/2021. Kaikki Jalmarit voit lukea SukuHaun kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti