tiistai 26. huhtikuuta 2022

Kansallisarkisto tiedottaa: Väestörekisteriasiakirjojen käyttöoikeudet ja asiointipalvelu Astia

Kansallisarkisto on ottanut käyttöön asiointipalvelu Astian 22.3.2022. Digitaaliarkisto poistui käytöstä 31.3.2022. Digitaaliset aineistot ovat haettavissa ja tarkasteltavissa Astiassa.

100 vuotta vanhoihin ja sitä nuorempiin väestörekisteriaineistoihin on voinut hakea käyttöoikeuksia tätä ennen vain paperilomakkeiden avulla. Jatkossa 100 vuotta vanhojen ja sitä nuorempien väestörekisteriasiakirjojen käyttöoikeuksia voi hakea Astian kautta.

Käyttöoikeuden vireille laittaminen ja käyttörajoitettujen aineistojen tarkastelu vaatii sitä, että olet kirjautunut ja rekisteröitynyt asiointipalvelu Astian käyttäjäksi. Kirjautuminen tehdään sähköisen tunnistautumisen kautta. Mikäli olet aikaisemmin kirjautunut Astia-verkkopalveluun ovat käyttäjätietosi siirtyneet automaattisesti asiointipalvelu Astiaan.

Käyttöoikeuden hakeminen

Voit hakea 100 vuotta ja sitä nuorempien väestörekisteriaineistojen käyttöoikeutta Astiassa palvelun kautta seuraavasti:

1. Hae ensin tarvitsemasi aineisto, esim. rippikirja 1931–1940.
2. Valitse Tarkastele digitaalisena. Sinulle avautuu käyttöoikeushakemuslomake täytettäväksi.
3. Valitse aineiston käyttötarkoitus. Anna tarvittavat lisätiedot.
4. Merkitse lisätietoihin tutkimushakkeen nimi. Tämä on pakollinen tieto, jota tarvitaan käyttöoikeushakemuksesi käsittelyä varten. Sinun pitää myös hyväksyä sitoumusteksti tietojen käytöstä.
5. Tarkista ja lähetä käyttöoikeushakemus.
6. Voit seurata käyttöoikeushakemuksesi käsittelyn etenemistä Omista tiedoista.

Kun käyttöoikeus on myönnetty, näet tiedon omissa Käyttöoikeuksissa. Pääset käyttämään aineistoa klikkaamalla rajoitetun aineiston nimeä voimassa olevissa käyttöoikeuksissa.
Huomaa, että käyttörajoitettua digitaalista aineistoa on mahdollista käyttää vain Kansallisarkiston toimipaikkojen asiakaspäätteillä. Muista, asiointipalvelu Astia edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Jos sinulla on voimassa oleva käyttöoikeus 100 vuotta vanhojen tai sitä nuorempien väestörekisteriasiakirjojen käyttöön

Mikäli sinulla on edelleen voimassa oleva käyttöoikeus 100 vuotta  nuorempiin väestörekisteriaineistoihin, niin sinun ei tarvitse hakea käyttöoikeuksia uudestaan asiointipalvelu Astian kautta. Voit pyytää lisäämään tarvitsemasi seurakuntien käyttöoikeudet Astian käyttäjätietoihisi Kansallisarkiston tutkijasalissa asiointisi yhteydessä tai lähettämällä sähköpostin Astian palaute -osoitteeseen (astiapalaute@kansallisarkisto.fi). Varaudu siihen, että tässä kestää muutama päivä. Näet tiedot voimassa olevista käyttöoikeuksista Omista tiedoista kohdasta Käyttöoikeudet.

Käyttöoikeuden hakeminen mikrokortteihin

Kansallisarkiston tutkijasaleissa käytettävissä oleviin 100 vuotta vanhoihin ja sitä nuorempiin väestörekisteriaineistojen mikrokortteihin haetaan käyttöoikeutta paperilomakkeella Kansallisarkiston tutkijasaleissa asioinnin yhteydessä.

Kansallisarkiston johtaja
Päivi Hirvonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti