torstai 9. joulukuuta 2021

Suomen Sukututkimusseuran Joulukalenteri 9.12.2021

 

Vastaus kysymykseen 8:

Vantaan Pyhän Laurin kirkko, tai vanhalta nimeltään Helsingin pitäjän kirkko, on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Se on rakennettu 1400-luvun puolivälissä. Kirkko tuhoutui tulipalossa 1893 kiviosia lukuunottamatta ja se kunnostettiin.

Pysähdytäänpä Kirkkonummelle syömään mustikkapiirakkaa…

Sitä tarjoillaan matkalaiselle Hviträskissä. Arkkitehtitoimistoa pitäneet Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen ostivat vuonna 1901 maata Kirkkonummen Vitträsk-järven rannalta ja rakensivat sinne erämaa-ateljeen. Huvilassa kuulemma kummittelee Eliel Saarisen ensimmäinen vaimo Mathilda (os. Gyldén), joka oli kaunis, mutta surumielinen eikä syrjäisessä huvilassa oikein viihtynyt.

  

Kaksi vuotta Hviträskin rakentamisen jälkeen arkkitehtitoimisto hajosi ja samaa vauhtia myös omistajien avioliitot. Eliel ja Mathilda Saarinen erosivat. Mathilda meni naimisiin Herman Geselliuksen kanssa ja Eliel Saarinen taas avioitui Hermanin Loja-siskon. Herman Geselius kuoli 1916 kurkkusyöpään ja Mathilda eli vuoteen 1921 Ranskassa. Kuolinsyy oli itsemurha. Surullinen tarina, mutta siinäpä olisi kelpo aihe elokuvantekijöille, tuumii Lussi.

Eliel (1873-1959) ja Loja Saarinen (1879-1968) asuivat Hviträskissä, kunnes muuttivat 1923 Yhdysvaltoihin. Saaristen perheen joulupöytään kuului sielläkin aina mustikkapiirakka. Eipä muuta kuin kokeilemaan!

 

 

Lussi haluaisi piirakkaa evääksikin, mutta ensin pitää vastata kysymykseen:

Kirkkonummelta on löydetty maamme vanhin kalliomaalaus. Mutta kuka sen löysi, mistä ja milloin?


Lähteet:

Regina Rask: Tunnetun arkkitehtikolmikon ateljee ja asuntooli ilon, rakkauden ja hyvän ruuan talo – Nykypäivänä sen elämästä saisimeheviä lööppejä.

Milla Ollikainen 9.10.2017: Kuka oli Hvitträskinlasimaalauksen surusilmä

Kuvat: 

Pyhän Laurin kirkko, Kirkkotie 45, Helsingin pitäjän kirkonkylä 69. Vantaan kaupunginmuseo

Hvitträsk, itäinen julkisivu. Markku Haverinen 2000. Museovirasto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti