sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Hyvää kansainvälistä vapaaehtoisten päivää!

Lähes 40 % suomalaisista tekee jonkinlaista vapaaehtoistyötä. Myös Suomen Sukututkimusseuran toiminta näyttäisi kovin erilaiselta ilman vapaaehtoisia.
 
Sukututkijan ehkä tärkein apuväline HisKi-tietokanta on tehty vapaaehtoisvoimin. Sen vaiheet alkavat jo 1990-luvulta ja HisKi on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut verkkopalvelu. Aluksi tietoja tallennettiin tietokantaan 1920–1940-luvuilla tehdyistä seurakuntien historiakirjojen käsin kirjoitetuista kopioista, mutta nykyään tietokantaa täydennetään suoraan digitoiduista alkuperäisistä kirkonkirjoista erillisen tallennusalustan kautta.
 
HisKi-tallentajat ovat HisKi-tietokannan ja -hakupalvelun sydän. Ilman vapaaehtoisia tallentajia ei HisKiin tulisi lisää tietoa ja palvelu hiipuisi pikkuhiljaa historiaan. Tallennus on aikaa vievää ja tarkkuutta vaativaa työtä, mutta on erittäin tärkeää saada tiedot talteen sähköiseen muotoon niin tietojen säilyvyyden kuin käytettävyydenkin vuoksi. Tallentamisen aloittaminen on matalan kynnyksen takana, tallentajilla on mahtava yhteishenki ja ketään ei jätetä yksin!
 
Lue lisää HisKi-tallennuksesta ja ota yhteyttä Hiski-tallennuksen koordinaattoriin Kati Ahopeltoon, kati.ahopelto@genealogia.fi.
 
Lisäksi vapaaehtoisten kädenjälki näkyy Seuran toiminnassa monin tavoin. Seuran Pääkaupunkiseutu-työryhmä järjestää Torstaikerhon esitelmiä ja työpajoja sekä tutustumiskäyntejä ja retkiä. Teemalauantai-työryhmä taas järjestää suosittuja ja korkeatasoisia seminaaripäiviä. Myös Seuran useat työryhmät ja toimikunnat, kuten juridinen toimikunta, geneettisen sukututkimuksen työryhmä ja Isotammi-verkkopalvelun työryhmä, toimivat pääosin vapaaehtoisvoimin. 

Vapaaehtoiset tarjoavat myös sukututkimusneuvontaa kirjastossa ja kirjoittavat kiinnostavia juttuja Jäsenviesti Jalmariin, Seuran blogiin ja äänittävät podcasteja Seuran podcast-radioon. Myös Hautakivitietokantaa täydennetään vapaaehtoisvoimin. Hautamuistomerkkien tallennustyön koordinaattorina toimii Seuran asiakasneuvoja Noora Nikander, kirjasto@genealogia.fi, joka ottaa vastaan uusia aineistoja.
 
Lämmin kiitos kaikille vapaaehtoistyötä tekeville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti