lauantai 7. joulukuuta 2019

Sukututkijan piikakalenteri 7.12.2019


Lapsenpiiasta luottopalvelijaksi

Ylhäisaatelisessa ja kreivillisessä von Fersenien taloudessa Tukholmassa eteni palvelijoiden keskuudesta korkeaan asemaan saksalainen lapsenpiika Greta Wiedermayer, joka tuli perheen palvelukseen 1720-luvun alussa. Hänen tehtävänsä oli hoitaa kreivi Hans von Fersenin ja tämän puolison Eleonora Margareta Wachtmeisterin lapsia Carl Reinholdia, Anna Sophiaa ja Fredrik Axelia. Oletettavasti Greta ei ollut mikään mökintytär, vaan mahdollisesti porvarispiireistä ja omasi tietyt käytöstavat sekä luku- ja kirjoitustaidon.

Tavallisesti piikoja ja muita palvelijoita tuli ja meni vuosittain, mutta Greta pysyi vuosikymmenestä toiseen suvun palveluksessa. Vierasmaalaisena hänellä tuskin oli omaa sukua turvanaan. Tulevaisuus piti rakentaa itse ja pyrkiä miellyttämään isäntäväkeä. Gretasta tuli vuosien saatossa kreivittären tärkeä uskottu, jonka palkkakin nousi kaksinkertaiseksi. Kaiken muun ohella Greta tiedotti maaseudulla oleskelevalle leskikreivittärelle naapuruston ja perheen kuulumiset ja juorutkin.

Leskikreivitär määräsi Greta Wiedermeyerille testamentissaan vuosittaisen 600 taalerin elinkoron. Kreivittären kuoltua 1748 Greta siirtyi hoitamaan aikuistuneen hoidokkinsa Anna Sofia von Fersenin ja tämän puolison Jacob von Lantingshausenin lapsia. Toisen hoidokin Fredrik Axel von Fersenin puoliso kreivitär Hedvig de la Gardie mainitsi lämmöllä Gretan kirjeissään. Greta asusteli vanhuudessaan 1770-luvulla tämän pojan kreivi Axel von Fersenin taloudessa. Kreivi ja hovimarsalkka Axel von Fersen (1755-1810) tunnetaan läheisestä suhteestaan Ranskan kuningattareen Marie Antoinetteen. 

Vanhasta uskotusta palvelijasta pidettiin vanhuudessakin huolta. Se oli moraalinen velvollisuus, mutta laki ei siihen määrännyt. Kreivillisellä suvulla siihen oli varaa. Gretan kohtalon ratkaisi paljolti myös perheen lasten syvä kiintymys hoitajaansa.

Birgitta (Brita) Johansdotter 1680-1763, vanha palvelija
                                     Päivän Piikafakta:
Klikkaa Päivän Piikafakta suuremmaksi
Lähteet:
Ilmakunnas, Johanna: Kartanot, kapiot, rykmentit. Erään aatelissuvun elämäntapa 1700-luvun Ruotsissa (2011), s. 280, 295-297.
von Fersen, Adelsvapens genealogi Wiki (https://www.adelsvapen.com/genealogi/Huvudsida)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti