torstai 21. joulukuuta 2017

Sukututkijan Joulukalenteri 21.12.2017



Erään vanhan sukutaulun mukaan tämä suku polveutuisi Rooman Flaminuksista, josta suvussa olisi kulkenut perimätieto. Legenda kertoo sukunimen tulleen siten, että eräs suvun jäsen, italialainen nuori mies, oli päässyt Roomassa vuonna 1197 keisari Henrik IV:n hoviin. Siellä nuorukainen eteni rahamestariksi ja aateloitiin. Vaakuna viittaisi tähän, sillä siinä tulkittiin olevan kultarahoja ja niiden välissä rahakirstuja. 

No, virallisessa 1500-luvun vaakunakirjeessä ollaan hieman eri mieltä. Vaakunassa on sen tietojen mukaan kuvattu luoteja. Asiakirjojen perusteella suvun jäljet johtavat Pommeriin 1300-luvulle, josta sitten kenties tultiin Ruotsiin. Toisaalta suku piti itseään myös ”flanderilaisena”. Erilaisia arveluja siis on liikkunut. Nykyisin suku johdetaan 1400-luvulla eläneestä herrasta, joka ilmaantui Eerik Pommerilaisen myötä Ruotsiin. Hänen poikansa asettui Turun seudulle. Ja tänne suku sitten jäi. 

Hieman erikoista tässä Suomeen asettuneessa suvussa oli se, että siinä harrastettiin harvinaisen ahkerasti kivisten linnojen rakentamista. Suku myös kohosivat melkoisen merkittävään asemaan 1500-luvun kuluessa. Avioliitotkin solmittiin korkea-arvoisiin sukuihin. Naittipa Eerik XIV rakastajattarensakin yhdelle suvun jäsenelle. Tässä suvussa on muuten runsaasti kiintoisia naiskohtaloitakin vastapainoksi vakiintuneille sankaritarinoille aatelismiehistä.


Joka tapauksessa tämä kerran niin runsaana elänyt sukupiiri on mieslinjojen osalta pääosin kadonnut 1700-ja 1800-lukujen kuluessa.  Vapaaherrallisessa sukuhaarassa on jälkeläisiä mm. Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Mutta lukuisina naislinjoina kaikki vanhatkin sukuhaarat jatkavat eloaan, ja toki suvun loistelias maine on säilynyt erityisen vahvana ja elävänä.

Uljain Aatelisterveisin
Lussi

Eilen esillä oli tietenkin: Rosenlew!

Kuvat: Wikimedia Commons

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti