perjantai 23. joulukuuta 2016

Sukututkijan Joulukalenteri 23.12.2016


No, se oli näppärä reitti ylittää Atlantti ammoin kadonneen tarumantereen kautta. Nyt siintää jo kotikonnut. Ratsumies sanoi, että jää matkasta jo Ruotsissa ja menee jouluksi sukuloimaan Uumajan Tegiin. Kysyin, onko hänkin Suursillejä, mutta mies ei vastannut - iski vain silmää. Hmm...

Orkneyn kautta kotiin

Orkney tuntuu jo melkein kotiseudulta kaiken nähdyn ja koetun jälkeen. Tämä on viikinkien pikteiltä valloittamaa maata. Ja tunnetusti Orkneylaisten saaga on juuri se, jossa kerrotaan Suomen ja Kvenlannin kuninkaista. Totta vai tarua – kas, siinäpä kysymys. Fornjót oli saagan mukaan jättiläinen ja ”Gotlandin, Kænlandin ja Finnlandin” kuningas. Hänellä oli pojat Ægir, Logi ja Kari, jotka hallitsivat merta, tulta ja tuulta. Heistä polveutuivat saagan mukaan Orkneyn jaarlit.
Turvekattoinen talo Orkneyn saarella
Karin pojan Frostin pojat olivat Snær ja Skjalf. Snærin tytär oli Driva, joka avioitui Ruotsiin Vanlande-nimisen kuninkaan kanssa. Frostin johdolla suomalaiset taistelivat ruotsalaisia vastaan, kunnes Snær antoi rauhan pantiksi tyttärensä Drifan Vanlanden vaimoksi. Ei siitä liitosta mitään tullut: Drifa surmasi aviomiehensä. Thorri Snærinpoika hallitsi Suomea ja Kvenlantia. Hänen poikansa Thránd perusti Norjan kuningassuvun ja toinen poika Gorr oli Englannin kuninkaiden esi-isä. Kolmas poika Heiti oli Orkneyn jaarlien esi-isä.

Orkneylaisten saaga
Mukavan talvinen piirre on se, että kaikki Suomen ”kuninkaallisten” nimet on johdettu lumea ja pakkasta tarkoittavista sanoista. He olivat pelottavia noitia ja hallitsivat sekä tuulia että pakkasia. Suomeen sijoitetut puolijumalat ja jättiläiset olivat siis Skandinavian vanhimman kuningassuvun Ynglingien myyttisiä esivanhempia, joista kaikki Pohjolan kuninkaat lukivat polveutumisensa. Niin Johannes Messenius ”Suomen kronikassa” kuin Christoffer Gananderkin ”Mythologia Fennicassa” mainitsevat saagojen Suomen muinaiset kuninkaat.

Norjalainen Einarr oli Rognvald Öysteninpojan, Mören jaarlin, nuorin poika. Isä oli vallannut saagojen mukaan Orkneyn ja Shetlannin saaret 800-luvun lopulla. Heitä pidetään todellisina eläneinä henkilöinä. Jos ajattelemme genealogista kronologiaa, niin suomalaisten esivanhempien olisi pitänyt elää hyvin kauan ennen ajanlaskun alkua. 

Ei heitä oikein voi pitää todellisina ihmisinä, mutta jokin etäinen kaiku saagoissa kertoo, että kenties Suomessa asuvilla heimoilla oli viikinkiajalla ruotsalaisiin nähden erilaisia uskomuksia ja tapoja. Shamaanit olivat ehkäpä olennainen osa suomalaisten uskoa. Ehkäpä suomalaisilla oli myös kuninkaitakin, jotka ajan virta on peittänyt alleen.

Orkney 23.12.

Tervehtien
Arkistopeikko Lussi

Kuva:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti