perjantai 17. lokakuuta 2014

Kuulumisia HattulastaMuutama kuukausi sitten Afrikka jäi taakse ja palasimme mieheni kanssa keltaiseen taloomme Hattulaan. Sanotaan, että muuttaminen on yksi ihmiselämän stressaavimmista tilanteista. Allekirjoitan arvion. Sitä ei tee yhtään helpommaksi, että muuttaa maanosasta toiseen. Muuttoa oirehtivat omalla tavallaan eteläafrikkalaiset koirammekin. Ne ovat jo ehtineet syödä puolet sisäovesta, muutaman ovenkarmin sekä suuren määrän kenkiä. 

Kaikesta hässäkästä huolimatta olen nauttinut hienosta syksystä ja sienireissuista. Metsämme antoi paljon mustatorvisieniä ja suppilovahverot lämmittelevät harva se päivä kuivurissa. Nyt kun syksy etenee, pimenee ja kylmenee, en voi olla ajattelematta, kuinka ankaran maan varhaiset esi-isämme asuinsijakseen valitsivat. Vertailukohta Afrikkaan on huima. Täällä ei lämpö helli, vaan olemassaolo on aina ollut kovaa kamppailua.  Se on tehnyt meistä pärjääjiä. Hakematta tulee mieleen vanha tarina heinäsirkasta ja muurahaisesta.

Ajelen taas työhöni Helsingissä Hattulan vanhan kirkon ohi ja odotan aikaa, jolloin ehtisin muutamaksi päiväksi maakunta-arkistoon tonkimaan. Nyt kun arkistot olisivat käden ulottuvilla, aikaa ei koskaan tunnu olevan tarpeeksi
Tässä kaiken sivussa jatkan hissuksiin oman sukuni tutkimista. Nyt minulla on etsinnässä suoran isälinjani kaukaisin mies ja hänen taustansa. Henrik Simonsson Tallgren (1713-1783) toimi Hattulassa Kanungin rakuunana. Vuoden 1738 pääkatselmuksen mukaan Henrik Tallgren oli 25-vuotias ja syntynyt Janakkalan pitäjässä, Kaukolan kylässä. Nimenomaan tämä syntymäpaikka on teettänyt töitä ja tuonut muutaman harmaan hiuksen. Kaukolan kylää en Janakkalasta ole onnistunut löytämään.
Onko kenelläkään tietoa moisesta kylästä?

Olen palannut töihini Yleisradioon, Puoli seitsemän-ohjelmaan. Toivottavasti tapaamme paitsi tällä palstalla, myös ruudun kautta. Tulen mahdollisuuksieni mukaan tekemään ohjelmaan historiaa – myös sukututkimusta - käsitteleviä juttuja.

Blogissa on Hallituksen ääni. Itse tulen jatkossa kirjoittamaan ”Toimittaja sukututkimuksen sivupoluilla”-otsikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti