sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Suku Forumilla harmeja

Kuten toiminnanjohtajakin on ehtinyt kertomaan, hajosi seuran käytössä ulkopuolisella palveluntarjoajalla ollut palvelin tässä parisen viikkoa sitten. Koska tietotekniikassa epäonnistumiset ovat yleensä täydellisiä, hajosi palvelimen levy oikein kunnolla eikä varmistuksia oltu hoidettu sovitusti.


Eipä tässä siitä muuta ongelmaa, kuin että noin viimeisen vuoden aikana kaikki Suku Forumille kirjautuneet käyttäjät hävisivät järjestelmästä totaalisesti. Aikavälillä 28.3.2012-27.3.2013 forumille rekisteröintinsä tehneet ovat siis kadonneet Suku Forumin pohjana käytettävästä ohjelmistosta.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että jos rekisteröidyt tuolla ajanjaksolla forumille, sinun on tehtävä rekisteröinti uudestaan. Valitettavasti me ylläpidossa emme voi sitä puolestasi tehdä.
Samoin Suku Forumilta puuttuvat kaikki ne viestit, jotka lähetettiin sinne 28.3.2012-27.3.2013. Tämä on todella äärimmäisen ikävää, sillä toimiva  forumi muodostaa valtavan tietopankin sukututkijoille. Nyt tuosta pankista puuttuu tasan vuoden verran tietoa.
Vaikka ylläpidolla olisi halua, aikaa ja rahaa, ei tilannetta voida pelastaa. Tieto on mennyt ikiajoiksi, mutta onneksi näppärät forumilaiset ovat onnistuneet pelastamaan edes jotain mm. Googlen välimuistista. Näin joihinkin jatkuviin, hyvin pitkiin keskusteluavauksiin on saatu palautettua muutamia viestejä.


Kuten varmaan jokainen tietotekniikkatyöläinen on huomannut, ovat varmistukset äärimmäisen tärkeä asia. Tämän tarinan opetus voisi olla se, että älä itse tee niin kuin palveluntarjoajamme teki. Pistä omat sukutietosi visusti talteen muistikortille, muistitikulle, rompulle tai vaikka ulkoiselle levylle. Kiikuta sitten yksi kopio vaikka pankin säilytyslokeroon. Paikallinen pankkimme tarjoaa muutamalla kympillä taatusti palo- ja varkausvarman talletuspaikan näille kenties vuosikymmenien kuluessa kerätyille tiedoilla.

Pidä sitten vielä yksi varmuuskopio itselläsi sen työkopion lisäksi, mikä on tietokoneesi kiintolevyllä. Näin et ole katastrofin iskiessä yhtä onneton kuin minä nyt - vaikka syytön koko soppaan olenkin.


Juha Vuorela
Suku Forumin moderaattori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti