keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Sukututkimuksen käyttö juoppouden tutkimuksessa

Vuonna 1903 julkaistiin sanomalehdissämme tietoja erään amerikkalaisen lääkärin selvityksistä, joissa hän oli käyttänyt sukututkimusta hyvin poleemisella tavalla.

Tutkijamme selvitti erään hollantilaisen, vuonna 1740 Amerikkaan tulleen siirtolaisen jälkeläisiä aina seitsemänteen sukupolveen saakka sekä mies- että naislinjojen osalta. Yhteensä henkilöitä sukutauluihin kertyi 540. Tutkijan merkittävin havainto oli se, että suurin osa jälkeläisistä oli langennut juoppouteen perheen kantaäidin tavoin. Tämä koski kumpaakin sukupuolta.

Mainittu lääkäri, Richard Louis Dugdale kiinnostui tapauksesta, kun hän huomasi eräässä vankilassa kuuden tuomiotaan suorittavan henkilön olevan samaa sukua.


Naisista peräti 174 oli prostitoitua eli sukupolvesta riippuen 40-70% prosenttia oli harjoittanut tätä maailman vanhimmaksi sanottua ammattia.

Miehistä 18 oli omistanut porttolan, 77 tehnyt murhan tahi muun törkeän rikoksen ja 236 oli joutunut turvautumaan vaivaisapuun. Viimeksi mainituista 64 oli kuollut köyhäintalossa ja 35 hospitaalissa. Vain 120 henkeä oli elättänyt itsensä rehellisellä työllä ja näistäkin 10 oli oppinut ammattinsa vankilassa. Kaikkiaan oli suku tullut maksamaan yhteiskunnalle 197 vuoden aikana vähintään miljoona dollaria.

Tutkija löysi tästä hollantilaista juurta olevasta sukuryppäästä vain yhden ainoan valopilkun; se kuoli sukupuuttoon 1800-luvulla! Herra Dugdalen tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan täällä.


Tämä hieman kyseenalainen tutkimus tuli esille, kun professori Wallis piti syksyllä 1903 esitelmää tukholmalaisille lääkäreille. Hänen omien tutkimustensa mukaan alkoholi oli suora syypää sille, että jälkipolvien yhteiskunnallinen asema heikkeni vuosi vuodelta. Ruotsissa oli tuossa vaiheessa tehty jo lähes 20 vuoden ajan selvityksiä vankeinhoitohallituksen virallisista tilastoista. Niiden mukaan yli 70 prosenttia vankeusrangaistukseen tuomituista miehistä oli tehnyt rötöksensä humalassa tai he olivat alkoholisteja.

Edelleen Walls vetosi unkarilaisiin tutkimuksiin, joiden mukaan tylsämielisten ja idioottien jälkeläisten määrä korreloi alkoholin kulutukseen.


Jukes -perheen sukupuun löydät tästä alta.Juha Vuorela

1 kommentti:

  1. Kyseiseen tutkimukseen olen itse törmännyt Jean Websterin kirjassa Paras vihollinen, joka englanninkielisenä on luettavissa Project Gutenbergin sivustolla: "We devoted last week to the life and letters of the Jukes family. Margaret, the mother of criminals, six generations ago, founded a prolific line, and her progeny, mostly in jail, now numbers some twelve hundred. Moral: watch the children with a bad heredity so carefully that none of them can ever have any excuse for growing up into Jukeses. "

    VastaaPoista