tiistai 20. maaliskuuta 2012

Kuka oikein olet?

Oletteko tulleet katsoneeksi Yleisradion televisiosarjaa Kuka oikein olet? Se on ulkomaiseen formaattiin perustuva 15-osainen ohjelma, jossa etsitään jonkun julkisuuden henkilön juuria ja identiteettiä.

Vaikka sarja ei ylläkään kovin syvälle sukututkimukseen ja menneen ajan ilmiöihin, siinä on jotakin koukuttavaa. Enkä nyt tarkoita mitään detaljivirheiden metsästämistä, vaan ihan tuota perusajatusta. Näinä aikoina, kun liian monen juuret törröttävät maasta irtireväistyinä ja kuivuneina väärin päin tantereella, oman identiteetin määrittelemiselle on totta tosiaan tilausta.

Vapaus on vinha asia. Meillä tämän ajan lapsilla on mahdollisuus muuttuu itsessämme melkein mitä tahansa aatteista ulkonäköön ja nimistä asuinpaikkaan. Itsensä jatkuva muuttaminen tuntuu olevan jotakin, mitä jokaisen kuuluisi tehdä. Ja kaiken tuon pintaliidon alla, emmekös me vain kysykin: kuka oikein olet?

Niin että Kuka oikein olet, Teppo Ylitalo? Olen 34-vuotias lapualainen, kulttuurityöläinen ja wannabe maailmanparantaja. Sekä vajavaisten kieltäytymistaitojeni että jonkun kummallisen sisäisen mielenkiinnon takia olen etsiytynyt ja ajautunut monenlaiseen kulttuuri- ja historiatouhuun.

Historian opintojen jälkeen virkatyöni on pisimpään ollut kotikaupungissa Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa intendenttinä, mutta tällä hetkellä vedän virkavapaalla paikallishistorian tietokantahanketta. Kunnassa, seurakunnassa ja järjestöissä olen pyörinyt erilaisissa tehtävissä toistakymmentä vuotta. Ja vaikka joskus uhkaankin jääväni luottamustehtävistä eläkkeelle pikamoisiin, niin oikeasti olen edelleen innostunut siitä ajatuksesta, että asioita voisi muuttaa paremmiksi.

Historiaan ja sukututkimukseen hurahdin joskus 1980-luvun lopulla. Niin että paavoväyrysmäiseen tapaan voisin kai todeta, että olen harrastanut sukututkimusta neljällä eri vuosikymmenellä. Paikallisessa sukututkimusyhdistyksessä olin 7 vuotta puheenjohtajana, ja Suomen Sukututkimusseuran hallitukseen minut valittiin 2004. Tämän vuoden alusta olen toiminut Seuran puheenjohtajana.

Omat juureni pyörivät lähinnä tusinan pitäjän alueella Etelä-Pohjanmaalla. Olen suuresti kotiseuturakas, mutta yritän pitää myös ajukopan mahdollisimman avarakatseisena. Kuvittelen ymmärtäväni, että naapurin klasista maailma ei näytä samalta kuin omasta akkunasta.

Tykkään rullaluistelusta ja hiihtämisestä, syksyn vesisateista, kirjoista ja kirjoittamisesta, saunasta, ihmisistä, pohdinnoista, nauramisesta, teestä, hautausmaista, hyvistä elokuvista ja varmaan monesta muustakin. Kulttuuriin ja sen voimaan uskon kuin hullu ... jaa, enpäs tiedäkään mihin se hullu uskoo. Kulttuuriin? :)

Suomen Sukututkimusseuran toimihenkilöt tulevat esittelemään itseään ja kirjoittamaan ajatuksiaan tässä blogissa entistä laajemmin. Tervetuloa tutustumaan ihmisiin nimiluetteloiden takana. Eikös se ole vähän sukututkimuksenkin tarkoitus?

Kirjoittelemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti