maanantai 20. joulukuuta 2010

Joulu on taas – vähäsen joululehdistä


Seuran kirjasto sai marraskuussa lahjoituksena nipun Kiukaisten Joulua 1980-1990-luvulta ja joukon jatkoksi vielä muutaman 2000-luvun Huittisten Joulun. Kirjaston lukusalissa oli ennestään vain yksi huittislaisten lehti 1980-luvulta, mutta satunnaisia numeroita on kausijulkaisujemme joukossa useammastakin pitäjästä. Otin lehdet kiitollisina vastaan ja siirryin niiden ja runsaiden lumisateiden myötä joulun tunnelmiin.

Joululehdet eivät ole Sukututkimusseuran kirjaston kokoelmassa tunnelmointia tai välipalalukemista varten. Joululehdestä voi olla sukututkijalle paljon iloa. Moni paikallinen joululehti toimii kotiseutuyhdistyksen vuosikirjana tai ainakin suuri osa kirjoituksista on lähtöisin aktiivisten kotiseutuihmisten kynästä. Seurakunnan kuulumiset ovat luonteva osa joululehden sisältöä. Lisäksi joululehdissä on kotiseutukuvauksia, rakennushistoriaa, sotahistoriaa, järjestöjen, yritysten ja koulujen pienimuotoisia historiikkeja. Joululehdissä muistellaan vanhoja aikoja, haastatellaan asukkaita, kerrotaan pitäjän merkkihenkilöistä - kauppiaista, käsityöläisistä, perinteentaitajista, poliitikoista ja originelleista. Kaikista ei ole välttämättä muualla kirjoiteltukaan. Satakuntalaisesta lehdestä voi löytää siirtokarjalaisten kertomuksia – tätä ei äkkinäinen tule ajatelleeksi. Kansanperinne on tärkeä osa joululehteä, eikä kyse ole pelkästä jouluperinteen kertaamisesta. Tiedettä ei joululehdessä olla tekemässä. Muistitieto on joululehteä omimmillaan ja lähdeluettelo poikkeus.

Kiukaisten Joulua kustantavan paikalllisen Lion Clubin kotisivuilla pohdiskellaan, että joululehdestä, joka on ilmestynyt 1970-luvun alusta asti ”tulee jo melkoinen kotiseutujulkaisu, kun kaikki numerot sidotaan yksiin kansiin”. Ja näinhän se on. Jos vertaa nykyisiä joululehtiä kokoelmamme vanhimpiin 1950-1960-lukujen lehtiin - ainakin joitakin Valkeakosken, Pälkäneen ja Ruoveden Jouluja löytyy niiltä ajoilta - taitaa näkyvin ero olla painotekniikassa. Onneksemme joululehden sisältö ei ole siis ollut kovin altis uudistuksille. Joulu ja joululehti - yhtä aikaa vanha tuttu ja aina uusi.

Hyvää Joulua blogin lukijoille!

**************************************************

Joululehtiä ovat kustantaneet ja kustantavat muutkin kuin paikalliset toimijat. Postimuseossa oli vuonna 2009 näyttely vanhoista joululehdistä. Upeita kansia voi ihailla verkkosivustossa. Kiukaisten Joulujen kansikuvat ovat aiemmin mainitulta Lions Clubin sivustolta.

1 kommentti:

  1. Joululehdet ovat todellakin erinomaisia. Eräässä 1960-luvun alun Hauhon Joulu -lehdessä oli haastateltu 90-vuotiasta mummoa tämän lapsuudesta ja kotikylän asukkaista. Muistelut kattoivat 1880-luvun. Sukututkijaystäväni sai haastattelusta selville sattumalta täysin ainutlaatuista tietoa samassa kylässä asuneiden sukulaistensa vaiheista ja jopa kutsumanimen, jota hänen isoisänisästään oli kylällä käytetty!

    VastaaPoista