tiistai 4. huhtikuuta 2023

10 kysymystä SukuHausta









1. Mikä on SukuHaku?

SukuHaku on Suomen Sukututkimusseuran jäsenpalvelu, joka avattiin Seuran 100-vuotispäivänä vuonna 2017. Palvelu toimii porttina erilaisiin sukututkimuksen aineistoihin. SukuHaun kautta sinulla on mahdollisuus löytää esimerkiksi omaa tutkimustasi varten uusia lähdeaineistoja ja kirjallisuutta.

2. Miten pääsen käyttämään SukuHakua?

SukuHaku löydät osoitteesta sukuhaku.genealogia.fi. Koska kyseessä on Seuran jäsenpalvelu, SukuHaun käyttö vaatii kirjautumisen sivun vasemmasta yläkulmasta. Kirjautumatta palvelua voi kuitenkin testata selaamalla aineistoja tai kokeilemalla hakua vaikkapa jollakin yleisellä sukunimellä. 

3. Mitä SukuHausta löytyy?

SukuHaku sisältää pääasiassa kolmenlaisia aineistoa: hakemistoja erilaisiin suku- ja henkilöhistoriallisiin arkistoaineistoihin ja julkaisuihin, digitoitua kirjallisuutta sekä muuta sukututkimusmateriaalia. Palvelusta löydät esimerkiksi digitoituina kaikki Suomen Sukututkimusseuran julkaisut, kuten Aikakauskirja Genokset, Vuosikirjat ja Jäsenviesti Jalmarit.

4. Paljonko SukuHaussa on aineistoja?

SukuHakuun on tähän mennessä tallennettu lähes 4,5 miljoonaa riviä hakemistoja ja digitoitu yli 260 000 sivua erilaisista julkaisuista. Palvelusta löydät muun muassa merimiesluetteloita ja paimenmuistoja, osoitekalentereita, matrikkeleita, nimenmuutoksia sekä hakemistoja paikallishistorioihin. Kokonaiskuvan palvelun sisällöstä saat selaamalla aineistoja.

5. Miten SukuHaussa voi selata aineistoja?

SukuHaussa aineistoja pääset selaamaan etusivun hakulomakkeen oikean laidan Rajaa hakua aineiston mukaan -pudotusvalikon ja sen alle avautuvien valikkojen kautta. Selaamalla pääset tarkastelemaan palvelun sisältämiä aineistoja temaattisesti eli aihealueen mukaan.

6. Miten SukuHaussa tehdään hakuja?

SukuHaussa etsimiset voit aloittaa etusivulle avautuvan hakulomakkeen kautta. Tarkempia hakuja pääset tekemään hakulomakkeen yläpuolella olevasta kohdasta Normaali haku, jonka kautta pääset hakemaan ensisijaisesti tallennettuja hakemistoja. Esimerkiksi digitoitujen kirjojen teksteihin pääse tekemään hakuja helpoiten puolestaan klikkaamalla kohdasta Vapaatekstihaku.

7. Mistä saan apua SukuHaun käyttöön?

SukuHaun etusivulle avautuvan hakulomakkeen yläpuolelta löydät kohdan Hakuohje, joka sisältää ohjeita ja vinkkejä palvelun käyttöön sekä hakujen tekemiseen. Lisäksi SukuHaun käytöstä on julkaistu Seuran YouTube-kanavalla opastusvideoita, joihin kannattaa tutustua. Videoiden avulla saat helposti kuvan siitä, mikä SukuHaku kokonaisuudessaan on.

8. Täydennetäänkö SukuHakua?

SukuHakua täydennetään uusilla aineistoilla jatkuvasti sitä mukaan, kun digitoinnit ja tallennustyö etenevät. Uutta aineistoa palveluun ilmestyy viikoittain. Tiedot uusista aineistoista julkaistaan SukuHaun etusivulla kohdassa Uusimmat aineistot sekä kuukausittain ilmestyvässä Jäsenviesti Jalmarissa.

9. Voinko luovuttaa omia aineistoja SukuHakuun?

SukuHakuun on kaikilla mahdollisuus ehdottaa lisättäväksi myös omia aineistoja, kuten omia sukukirjoja ja sukututkimusaineistoja digitaalisessa muodossa. Luovutettavien aineistojen tulisi mieluiten olla joko PDF- tai JPG-muodossa, tai hakemistojen Excel-taulukoina, mutta myös tavallisia tekstitiedostoja on voi luovuttaa. Muista, että sinulla tulee olla tekijänoikeudet ehdottamaasi aineistoon, ja luovuttamisen yhteydessä sinun tulee myöntää lupa aineiston pysyvään säilyttämiseen Seuran palvelussa.

10. Mistä saan tunnuksen SukuHakuun?

SukuHaussa kirjautumistunnuksena toimii Seuran jäsentiliin liitetty sähköpostiosoitteesi. Mikäli olet unohtanut oman salasanasi, voit palauttaa sen SukuHaun etusivun yläpalkista kohdasta Unohditko salasanasi? Mikäli et ole vielä Seuran jäsen, voit liittyä jäseneksi osoitteessa liity.genealogia.fi, minkä jälkeen saat yhtenä jäsenetuna SukuHaun käyttöösi.

Mikko Kuitula

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Jäsenviesti Jalmarin numerossä 3/2021. Kaikki Jalmarit voit lukea SukuHaun kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti