keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Suku Forum 15 vuotta


2000-luvun alkuvuosina sukututkimuskenttä alkoi toden teolla käyttää sähköisiä medioita tiedon hankintaan ja tiedon välitykseen. Arkistoissa istuskelu alkoi korvautua tietokantojen selailulla kotikoneella. Samalla tarve ja mahdollisuus sähköiseen, julkiseen keskusteluun kasvoi räjähdysmäisesti.

Suomen Sukututkimusseuran vastauksena tähän tarpeeseen rakennettiin forum-tyyppinen keskustelualusta Suku Forum, joka korvasi seuran aiemman kömpelön sähköpostiviestittelyn. Suku Forumin toiminta käynnistyi keväällä 2007. Sen merkittävin rakentaja ja pitkäaikainen administraattori oli Hasse Nygård, jonka ideointi ja kehitystyö oli forumin synnyssä korvaamaton.

Nuorukainen Suku Forum on siis jo rippi-ikäinen, mutta ikäisekseen henkisesti hyvin varttunut.
Forumin jäsenmäärä on vuosien mittaan kasvanut tasaisesti ja on tällä hetkellä 13 800 rekisteröitynyttä jäsentä. Lisäksi epälukuinen määrä rekisteröitymättömiä lukijoita vierailee forumin sivuilla päivittäin. Vain rekisteröitynyt jäsen voi itse kirjoittaa viestejä sekä avata muiden viestien sisältämät mahdolliset liitteet. Jäsen voi esiintyä julkisuuteen päin omalla nimellään tai nimimerkillä.

Suku Forum on kumuloituva tietopankki. Se sisältää nykyisin yli 200 000 viestiä, joista koostuu rikas lähdeaineisto. Kannattaakin aloittaa sukututkimuskysymyksen selvittäminen selaamalla forumin aiempia viestejä. Kirjoittajien taidot sukututkijoina kattavat koko kirjon vasta-alkajista ammattilaisiin. Tästä on usein syntynyt hedelmällinen tilanne, kun konkarit ovat voineet kädestä pitäen opastaa kokemattomampia. Ulkopuolinen lukijakin voi saada hienoja ajatuksia seuratessaan viestinvaihtoa itselleen vieraastakin aiheesta.

Muutama käytännön ohje uudelle jäsenelle:

1. Etsi-toiminto antaa laajasti tuloksia hakemastasi nimestä tai asiasta
2. Otsikoi uusi viestiketju selkeästi ja kuvaavasti (ei ”saisinko apua” tai ”isoäiti hukassa”) käyttäen kysymystäsi kuvaavia ydinsanoja: henkilön tai paikan nimi, ajanjakso, esim. vuosisata
3. Ellei aloitukseesi tule heti vastauksia, jatka itse viestiketjua lisäämällä tietoja muutaman päivän kuluttua, näin asia nousee taas näkyville

Liikaa ei voi korostaa lähteiden kirjaamista. Sukututkimus huonoimmillaan on epämääräistä muistinvaraista huhua tai väärinkäsitettyjä tietoja sekalaisista käsikirjoituksista. Harrastajankin on hyvä pyrkiä jopa tieteellisen tarkkuuden mukaisiin lähdemerkintöihin. Näin keskustelu aiheesta kuin aiheesta helpottuu ja syvenee. Kun Kansallisarkisto on uudessa Astia-palvelussaan laajalti avannut suoran pääsyn digitalisoituihin dokumentteihin, on erinomainen tapa Suku Forumilla laittaa suoraan sähköinen linkki originaaliin dokumenttiin. Aloittelijakin pian huomaa Suku Forumilla, että todelliset asiantuntijat heräävät aiheeseen silloin, kun kysymyksenasettelu on selkeä, lähdetiedot annettu heti alussa mahdollisimman täydellisinä ja käytetyt lähteet kirjattu täsmällisesti.

Jouni Kaleva

Suku Forum on kaikille avoin keskustelupalsta, jonka löydät osoitteesta suku.genealogia.fi.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Jäsenviesti Jalmarin numerossä 11/2022. Kaikki Jalmarit voit lukea SukuHaun kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti