DNA-testit ovat jo pitkään olleet sukuseurojen ohjelmassa, jossa tutkitaan eri sukuhaarojen sukuyhteyksiä ja toisaalta etsitään tietoa ajalta, jolta ei ole käytettävissä asiakirjoja. DNA-testit soveltuvat hyvin myös paikallisten sukututkimusseurojen ohjelmaan, joko järjestämällä paikallisia DNA-piirejä tai edistämään paikallisten sukujen DNA-tutkimuksia.
Vesilahden seudun sukututkimusseura ry on Pirkanmaalla toimiva, v. 2001 perustettu sukututkimusseura. Yhdistys toimii Vesilahteen ja sen vaikutuspiiriin juontavien sukujen tutkijoiden ja sukuseurojen yhdyssiteenä. Yhdistyksen noin 180 henkilöä käsittävässä jäsenistössä tämä ilmenee siten, että jäsenet asuvat eri puolilla Suomea tai ulkomailla, mutta tutkivat Vesilahden seudulle ulottuvia sukujuuriaan. Etenkin syntymäseudulleen Vesilahteen tulevia kesävesilahtelaisia ajatellen yhdistys järjestää vuosittain, juuri parhaaseen loma-aikaan kesällä, sukututkimuspäivän Juuret Vesilahdessa, jossa on tarjolla paikallishistoria-aiheisia esitelmiä ja kirjallisuutta sekä paikallisten sukujen esittelyä. Lisäksi ohjelmaan kuuluvat Lempäälässä ja Vesilahdessa järjestettävät kuukausittaiset sukututkimusillat, joita on mahdollisuus seurata myös etänä.
Seuran säännöissä mainitaan tavoitteeksi mm. ”aikaansaada väestötieteellinen ja yhteiskunnallinen selvitys Vesilahden, yhden suomalaisen kantapitäjän väestön kehityksestä nykyaikaan saakka”. Eipä tuolloin keväällä 2001 sääntöjä laadittaessa varmaankaan osattu odottaa DNA-testien tuloa sukututkimuksen avuksi. Nimittäin Family Tree DNA oli perustettu vuonna 2000, minkä jälkeen markkinoille tulivat kuluttajille suunnatut sukututkimuksen DNA-testit. Vuosien aikana yhdistys on tukenut jäsenistön DNA-tutkimuksia järjestämällä tätä varten tilaisuuksia ja esitelmiä.
DNA-testien hyödyntämisestä, säännöissäkin mainittuun väestötieteelliseen selvitykseen, seuran hallitus päätti muutamia vuosia sitten. Seura tukee ja ohjaa isälinjaisten Y-DNA-testien teettämistä niiden sukujen mieslinjaisista edustajista, joiden varhaisin tiedossa oleva isälinjainen esi-isä on Vesilahden tai naapuripitäjän alueella. Pyrimme löytämään testattavaksi edustajia suvuista, jotka ovat laajalle levinneitä ts. suvussa on runsaasti jälkipolvia ja siten tulokset kiinnostaisivat mahdollisimman monia. Tulevaisuudessa tulevat mukaan myös äitilinjoja tutkivat mtDNA-testit. Tutkimuskohteen valinnassa voimme käyttää apuna netistäkin löytyvää talonhaltijaluetteloa, jossa tiedot pitävät melko hyvin paikkansa. DNA-testillähän tieto voidaan vahvistaa tai kumota.
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, ketkä seudulla talojaan isännöineet miehet ovat sukua keskenään, ja mistä päin heidän esi-isänsä ovat saapuneet Vesilahden seudulle. Toisaalta Vesilahden ja naapuripitäjien taloilla on ollut eräalueita mm. Ruovedellä, Kurussa ja Vilppulassa, joten Y-DNA-testein lienee mahdollista selvittää eräalueille siirtyneiden uudisasukkaiden taustoja. Paikallista, 1600-luvulle ulottuvaa sukututkimustietoa on henkilötasolla saatu jo vahvistettua ja lisäksi on todettu monien 1500-luvulle ulottuvien sukujen olevan samaa sukujuurta.
Tulevaisuuden tutkimuskohteita, toivottavasti jo lähitulevaisuudessa, ovat Lempäälän Aimalan kirkon kaivauksista saadut näytteet ja näistä mahdollisesti saatavat muinaisDNA-tulokset. Aimalasta löydetty 1300–1400-lukujen luuaineisto yhdistää muinaisgenomitutkimuksen, geneettisen sukututkimuksen ja laajamittaisen sukututkimusharrastuksen.
Riikka Piironen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti