tiistai 14. joulukuuta 2021

Suomen Sukututkimusseuran Joulukalenteri 14.12.2021

 

Vastaus kysymykseen 13:

Lucia Skelge ja miehensä ritari Henrik Klaunpoika Djäkn lahjoittivat 1442 Raision Ailoisten tilan kirkolle ja sinne rakennettiin Naantalin luostari (tai Armonlaakson luostari, lat. Vallis gratiae, ruots. Nådendal), jonne nunnat ja munkit siirtyivät n. 1443. 


Kerrankin kestikievarissa

Matkalla pitää myös syödä ja nukkua muuallakin kuin rauniolinnojen kosteissa kellareissa. Tätä tarkoitusta varten kruunu oli perustanut kestikievarijärjestelmän, jossa valtion asioissa paikasta toiseen kiiruhtavat henkilöt saivat ylläpidon noin 15-20 kilometrin päässä toisistaan sijainneista kestikievaritaloista. Vähitellen hollikyydit annettiin urakalla hoidettavaksi ja hinnat tulivat kiinteiksi. Eräs Suuren Rantatien monista kievareista sijaitsi silloisen Karjaan pitäjän Sannäsin kylässä. Tämä Nyby nimeä kantanut kievari sijaitsi lähellä Nybyn rustholllia.

Kievarin suojiin päästyään Lussi tapasi vuonna 1761 ylioppilaaksi päässeen varamaanmittari Gottfried Hartzellin, joka oli Kiskon pitäjästä syntyisin. Herra Hartzellin toimialueena on Uudenmaan ja Hämeen lääni. Nybyn kestikievarissa miehemme kertoi Lussille suunnitelleensa vähän niin kuin sivutoimenaan vuonna 1787 puutarhaa erääseen lähitienoon kartanoon.


Gottfried ei Tullut maininneeksi kartanon nimeä eikä sukua, joka omisti kyseisen kartanon. Koko seuraavan yön Lussi pohti tätä asiaa ja aamun tullen hän oivalsi, mistä oli kyse. Varsinkin, kun aamiaista kattanut piika mainitsi, että sukuhan omisti myös Kytäjän kartanon joskus. Ja kas kummaa, tässäkin vuonna 1832 aateloidussa suvussa sukua jatkettiin taas kerran adoption kautta.

Mutta tiedätkö sinä, mihin kartanoon ja sukuun varamaanmittari Hartzell ja rusthollin piika viittasivat? 


Kuvat:
C. von Kügelgen: Vues pittoresques de la Finlande, Pietari 1823-1824. Historian kuvakokoelma. Museovirasto.  

Naantali lounaasta nähtynä, B. Lindholmin maalauksen mukaan. Kuvitusta teokseen "En resa i Finland" kuva 21, 1872–1874. Kansallisgalleria.

1 kommentti:

  1. Mustion kartano tahi linna ja Linderin suku.

    VastaaPoista