Tonttusatujen kertojat
Tunnetusti Linnojen tontut siis kokoontuvat vuosittain joulupuurolle Turun linnan kellareihin. Lussi on helpottunut, kun vastuullinen keikka tuli hoidettua. Kuninkaantiellä oli todella kiinnostavaa ja jännittävää kulkea, ja huomata, miten se kulkee Etelä-Suomen ja samalla Suomen historian lävitse. Toivottavasti joulukalenteri innostaa lukijoitamme kotimaanmatkailuun viimeistään ensi kesänä.
Zachris Topelius kirjoitti vuonna 1849 sadun Turun linnan Tonttu-ukosta, joka varjeli rapistuvaa linnaansa. Suosittu satu lisäsi tavallisten ihmisten ymmärrystä siitä, että arvokas linna pitää kunnostaa eikä sen saa antaa enää rapistua. Kunnostustyöt aloitettiinkin jo 1800-luvun puolivälissä ja Topeliuksella on keskeinen rooli siinä, että linnan arvo ymmärrettiin. Topeliuksen luoma Tonttu-ukko onkin nykyisin olennainen osa koko Turun linnan pitkää historiaa. Voit vaikka kuunnella sadun täältä.
Oheisesta ”sadunomaisesta asiakirjasta” selviää, että Aili Somersalo kirjoitti Turun linnan Tonttu-ukolle kaksoisveljen, joka on nimeltään Tonttu Tietäväinen, ja joka on Jukka-Pekan kummisetä. On vielä kolmaskin veli, joka oli Olavin linnan Tonttu-ukko. Somersalo kirjoitti sukulaisuussuhteista satuun nimeltä ”Jukka-Pekka juhlii kummisetää”, joka julkaistiin vuonna 1933 Anni Swanin toimittamassa lehdessä Sirkka: nuorten toveri, numerossa Sirkan joulu.
Aili Somersalo ja Zachris Topelius olivat myös kaukaista sukua keskenään. Molemmat polveutuvat Ouluun 1600-luvulla asettuneesta Kristoffer Zebulonista.
Aili Somersalon (ent. Tarvas) vuonna 1919 kirjoittama ”Mestaritontun seikkailut” valittiin 2004 kaikkien aikojen parhaaksi lastenkirjaksi. Samat hahmot tavataan muissakin Somersalon saduissa.
Huomatkaapa muuten, että Tonttu Tietäväisen suku on keksinyt langattomat kuulokkeet, jotka ovat arkipäivää nykyisin. 😀
Iloista Tonttujoulua kaikille!
Joulukalenterin 2021 työryhmä: Arkistopeikko Lussi, Tiina Miettinen ja Juha Vuorela sekä 23.12 osalta jouluiset kiitokset Veli-Pekka Toropaiselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti