lauantai 18. joulukuuta 2021

Suomen Sukututkimusseuran Joulukalenteri 18.12.2021

 

Joitain vastauksia kysymykseen 17:

Luvisa Hindrikintyttären perniönkielisestä perukirjasta löytyvät seuraavat naisten vaatekappaleet: Sars Klääninnki, Engelska Lanka Klääninnki, linane Klääninnk, esi Lina, bumbul Kaula lina, Miri nock, villane risti rakane Kaula l., Baitta. Lussi suunnilleen tiesi kaikki muut paitsi sitä, mikä on ”Miri nock”. No, emme mekään täällä. Liekö jonkinlainen päähine...

Sarssi klääninnki = puolivillainen kangasleninki, linane Klääninnk = pellavaleninki, bumbul kaulaliina = puuvillainen huivi, Engelska lanka klääninnk = luult. ulkomaisessa tehtaassa valmistettua kuviollista karttuunia (puuvillaa) oleva leninki.

Markkinahumussa

Kuninkaantie eli suuri Rantatie kulki aikanaan asuttujen alueiden halki, jotta matkustavaisilla oli mahdollisuus saada ruokaa ja yösijaa sopivin välein. Toki matkalle saattoi osua hauskanpitoakin, jota tarjosivat erityisesti markkinat. Lussi sattui osumaan sellaisten huumaan Salonjoen suulla, nykyisen Salon kaupungin keskustassa.

Halikon Pyhän Birgitan kirkolla oli pidetty jo ammoin markkinoita, mutta 1700-luvun kuluessa paikaksi vakiintui Salo. Maankohoamisen takia talolliset, kalastajat ja muutkin pääsivät veneillään helpommin tuohon myöhemmin kauppalaksi kohonneeseen pitäjään. Markkinapaikan vieressä Lussi poikkesi krouviin, jonka kivijalka oli hieman painunut savisen maaperän sisään.

Talvinäkymä Salon sillan tienoolta

Kievarissa lämpimän jouluglögin ja vastaleivotun piparin tarjosi matkalaiselle Johan Tamlander. Kun Lussi yritti kysellä Johanilta tämän ammatista, syttyi miehen silmiin kirkas ilme. ”Minä olen tämän pitäjän siltavouti!”, hän jylisi kuuluvalla äänellä. Yksi jos toinenkin kievarissa olleista tuntui hieman luimistelevan korviaan!

Mistähän tämä mahtoi johtua? Mitä ihmettä siltavouti oikein teki? Olihan aivan lähellä Salonjoen ylittävä pieni siltapahanen, mutta Tamlanderko sen oli tehnyt? Siltavouti ravisteli päätään: et muka tiedä mikä mies on siltavouti!

Miten siltavoudiksi pääsi ja mitä hänen toimenkuvaansa kuului?

 

Kuvat:

Kansallispukuinen tyttö kehrää 1946. Kansatieteen kuvakokoelma. Pekka Kyytisen kokoelma. Museovirasto.

Talvinäkymä Salon sillan tienoosta 1909. VSO-kokoelma. Turun museokeskus.

2 kommenttia:

  1. Siltavouti valittiin pitäjän ja viranomaisten hyväksynnällä käräjillä ja hänen tuli huolehtia siitä, että tientekovelvolliset talonpojat pitivät sekä kesä- että talvitiet ja sillat kunnossa.

    VastaaPoista
  2. Siltavuoti toimi muistaakseni myös poliisina.

    VastaaPoista