torstai 16. joulukuuta 2021

Suomen Sukututkimusseuran Joulukalenteri 16.12.2021

 

Vastaus kysymykseen 16:

Kyseessä on tietenkin kuuluisa sotapäällikkö ja valtaneuvos Klaus Fleming (1535-1597) nuijasodasta tuttu. Fleminginkivi (Flemings sten) sijaitsee Pohjan kunnassa Suuren Rantatien varrella noin kilometrin päässä Pohjan kirkosta Perniöön päin mentäessä. Tässä rohkenemme suositella Anu Lahtisen tuoretta kirjaa: "Ebba, kuningattaren sisar."

Tenhoava Tenhola

Tenhoa on varsinkin Tenholan keskiaikaisen kirkon seinillä, jos sukututkimus yhtään kiinnostaa ja varsinkin ikivanhat aatelissuvut. Vaakunoita löytyy runsain mitoin. Lasketaanpas… ainakin neljäkymmentäviisi erilaista. On vaakunoita lasimaalauksina, päävaakunoita ja sivuvaakunoita.Varsinainen sukukirja koko kirkko!

Määrä kertoo siitä, että nyt ollaan sellaisella seudulla, jossa aatelisia on asunut enemmänkin. Vaakunoiden määrä on ollut jopa suurempikin, sillä antikviteettikollegion piirtäjänä 1668–1672 toiminut Elias Brenner kokoili kirkkojen vaakunoiden piirroksia vuonna 1670. Piirrosten mukaan osa vielä tuolloin seinillä olleista sukuvaakunoista on sittemmin kadonnut eikä osaa enää tunnisteta.

Näin joulun alla huomio kiinnittyy jostain syystä varsinkin yhteen vaakunaan, jossa on veikeä elukka. Lussi ihmettelee sitä ja kuulee samassa oven kolahtavan kiinni. Kirkon holveista kaikuu synkeä ääni: 

Kerrohan peikkoseni, että minkä suvun vaakunaa niin pitkään katselet? Jollet tiedä, et pääse ulos täältä. Tai pääset toki, jos luovutat hallussasi olevan Juustenin Piispainkronikan salaisen sukututkimusosan, jonka vain harva tuntee. 

Ehei, Lussi päättää, ja alkaa pohtia minkä suvun vaakuna tässä on kyseessä.


Kuvat:

Albert Edelfelt 1878: Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista. Kansallisgalleria.

Kuva: Valter Thomé: Tenholan kirkko 1903. Historian kuvakokoelma. Museovirasto.

1 kommentti: